Keks majonezowy z borówką amerykańską

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pyszne puszyste i wilgotne ciasto na bazie majonezu którego tutaj w ogóle nie czuć-cała słodycz przełamana słodko-kwaśnymi owocami borówek , to idealny wypiek na słodki poczęstunek!

  • 50 min

Składniki:

  • 6 jajek
    3/4 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    4 płaskie łyżki majonezu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    3/4 szklanki cukru
    32 g cukru waniliowego
    szczypta soli,
    20 dag borówki amerykańskiej
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Keks majonezowy z borówką amerykańską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka jaj oddzielamy od żółtek miksujemy na sztywną lśniącą pianę dodając w trakcie nie przerywając ucierania cukier i cukier waniliowy,
  • 2. delikatnie wmieszać żółtka oraz majonez a następnie przesiać do masy jajecznej przez sito- mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną.
  • 3. Całość delikatnie wymieszać ręcznie lub mikserem na najniższych obrotach,do całkowitego połączenia, wylać do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 12/39 cm.
  • 4. Na koniec ciasto posypujemy borówką obtoczoną w malej ilości mąki ziemniaczanej , pieczemy około 40 minut w temp 180*c-do suchego patyczka, studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika, całkiem zimne oprószamy cukrem pudrem.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować