Keks gruszkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gruszki osączyć z syropu, pokroić na mniejsze kawałki i namoczyć w Amaretto.Parę zostawić na wierzch ciasta a resztę osuszyć na sitku, oprószyć mąką.
2.Margarynę z cukrem i żółtkami utrzeć w misce kamionkowej.
3.Dodać mąkę , proszek do pieczenia, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Następnie do masy dodać oprószone gruszki, delikatnie domieszać pianę z ubitych białek. Przygotować keksówkę o rozm 10x27 cm, wysmarować tłuszczem i wyłożyć ciemnym papierem do pieczenia, napełnić ciastem, wyrównać wierzch, ułożyć pozostawione cząstki gruszek i posypać skondensowaną skórką z pomarańczy. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 1 godz. Po upieczeniu wyjąć z papierem, usunąć po wystudzeniu. .Ciasto posypać cukrem pudrem.
Komentarze