Keks cynamonowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób

Kupione na targu daktyle, figi, kandyzowany ananas, rodzynki, żurawina, odłożone na półkę w spiżarce doczekały się swojej kolejki:) Keks kojarzy mi się tylko ze Świętami z powodu właśnie wyżej wymienionych suszonych czy wędzonych owoców. Upiekłam wersję typowo świąteczną dodając cynamonu :)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Składniki na standardową keksówkę:

    - 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
    - 3/4 szkl. cukru pudru
    - 3/4 kostki margaryny
    - 4 jaja
    - 1 łyżeczka cynamonu
    - 1/3 łyżeczki kardamonu
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 2 łyżeczki cukru wanilinowego
    - po 10 dkg rodzynek, żurawiny, kandyzowanego ananasa
    - 2 figi i 6 szt. daktyli

    Składniki na lukier pomarańczowy:

    - sok wyciśnięty z 1/4 pomarańczy
    - cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Keks Desery

Keks cynamonowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Daktyle i figi pokroić w drobną kostkę, przełożyć do szklanej miseczki, dodać rodzynki żurawinę oraz ananasa i wszystko zalać wrzątkiem na 5 min, następnie odsączyć, odcisnąć z nadmiaru wody, na koniec wymieszać wszystkie bakalie z połową mąki.

    Margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Pozostałą część mąki wymieszać z cukrem wanilinowym, cynamonem, kardamonem i proszkiem do pieczenia. Do utartej margaryny dodawać na przemian jaja i kilka łyżek mąki - ucierając mikserem. Gdy ciasto będzie gotowe wsypać bakalie wymieszane z mąką, wszystko starannie wymieszać za pomocą łyżki. Ciasto przełożyć do małej keksówki, posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec w temp 180 st. C przez 50 -60 min lub do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąc z foremki i pozostawić do ostygnięcia. Na koniec polukrować:) SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Cynamon Kardamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować