Kawowe tagliatelle

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Połączenie włoskiej kawy z naleśnikami pokrojonymi jak włoskie tagliatelle to gwarancja cudownego deseru.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka pszenna: 100 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - mleko: 220 gramów
    - espresso: 2 łyżeczki
    - masło: 40 gramów
    - cukier puder: 2 łyżki
    - Likier Eclisse Espresso: 2 łyżki
    - serek mascarpone: 4 łyżki
    - kawa rozpuszczalna: 2 łyżeczki
    - olej do smażenia: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kawowe tagliatelle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kawowe tagliatelle 1. Przesiać mąkę do miski, zrobić dziurę i wlać rozbełtane jajko i połowę mleka. Dobrze ubić aż się wszystko połączy i potem stopniowo dodać pozostałe mleko wymieszane z espresso.

    Rozgrzać odrobinę oleju na 18 cm patelni, i smażyć cienkie naleśniki (powinno wyjść około 8 sztuk). Naleśniki ułożyć jeden na drugim, zwinąć w rulon i pokroić na około 1 cm paski.


    Na patelni rozgrzać masło z 2 łyżkami cukru. Mieszać aż cukier się rozpuści i wtedy nalać alkohol. Wrzucić pocięte naleśniki i podgrzać mieszając. Podawać natychmiast z odrobiną mascarpone wymieszanego z kawą rozpuszczalną. Ozdobić miętą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować