Kaszotto z kiełbasą i jajkiem sadzonym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kaszotto gryczano-jęczmienne z kiełbasą i cebulą podane z jajkiem sadzonym.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kasza gryczana 1 szklanka
    kasza jęczmienna pół szklanki
    kiełbasa śląska 1 szt.
    cebula 1 szt.
    domowa pasta rosołowa 1 łyżka lub 1 kupna kostka rosołowa
    papryka słodka mielona 1 łyżeczka
    majeranek 2 łyżki
    pieprz ziołowy 1 łyżka
    ostry sos z papryki habanero 50 ml
    natka pietruszki jak kto lubi
    koperek jak kto lubi
    sól do smaku
    woda 3 szklanki
    jajka kurze 8 szt.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajko

Kaszotto z kiełbasą i jajkiem sadzonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiełbasę kroimy w kostkę i smażymy z pokrojoną w kostkę cebulą. W garnczku zagotowujemy 3 szklanki wody. Do gotującej wody dodajemy pastę rosołową, usmażoną kiełbasę z cebulą, wszystkie przyprawy, natkę pietruszki, koperek, sos z ostrej papryki i opłukane kasze. Gotujemy na dużym ogniu do momentu gęstnienia kasz i wywaru,cały czas mieszamy żeby kasze się nie przypaliły. Kończymy gotowanie, przykrywamy garnczek pokrywką i czekamy 30 minut. Po tym czasie kasze będą gotowe, mieszamy. W między czasie smażymy jajka kurze na sadzone. Kaszotto podajemy z jajkiem sadzonym.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana Kasza jęczmienna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować