Kaszanka paprykowa na drobiu

  • wyświetlono: 87 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Bardzo smaczna biała kaszanka zrobiona z dodatkiem ostrego sosu z papryczek habanero, mięsa z kaczki, kurczaka i skórki z golonki wieprzowej oraz trzech gatunków kasz.

logo
  • 8 porcje
  • 480min
  • Średni

Składniki

ostry sos z papryczek chili i habanero 300 ml
mięso z kaczki i kurczaka 1 kg
skóry od golonek 2 szt.
kasza jęczmienna gruba 5 szklanki
kasza jęczmienna pęczak 2 szklanki
kasza gryczana palona 1 szklanka
wywar z gotowania mięs i golonki 4 litry = 16 szklanek
osłonki poliamidowe 120 mm

Przyprawy:

pasta rosołowa 3 łyżki
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
pieprz czarny do smaku
majeranek 3-4 łyżki (jak kto lubi)
papryka słodka mielona 2-3 łyżki
czosnek niedźwiedzi 3 łyżki suszony

Sposób przygotowania przepisu:

Kaszanka paprykowa na drobiu

  • Kaszanka paprykowa na drobiu.1. Do zrobienia kaszanki wykorzystujemy wywar z gotowania mięs. Do parzenia kasz potrzebujemy wprowadzenia następującej procedury: 1 szklanka kaszy plus 2 szklanki wywaru. Skóry z golonek i korpusy z kaczki i kurczaka gotujemy w osolonej wodzie 60 minut z listkami laurowymi i zielem angielskim. Po ugotowaniu studzimy i obieramy mięsko z kości, drobno kroimy. Odmierzamy odpowiednią ilość wywaru w stosunku do kasz. Doprowadzamy wywar do wrzenia, dodajemy rozdrobnione mięsa, ostry sos z papryczek habanero, kasze i wszystkie przyprawy. Gotujemy do czasu kiedy kasze będą zaczynać pęcznieć, a wywar zacznie robić się gęstszy. Kończymy gotowanie kasz, przykrywamy garnek pokrywką i czekamy 30 minut. Po 30 minutach kasze będą już o odpowiedniej gęstości. Mieszamy drewnianą łyżką i studzimy. W między czasie moczymy jelita wieprzowe, płuczemy także w środkowej ich części. Ostudzony wymieszany farsz nakładamy do nadziewarki i nadziewamy go w jelita lub osłonki poliamidowe. Możemy robić takie kaszanki wielkości 12-14 cm, jak kiełbaski śląskie, lub batony. Parzymy 30 minut w wodzie 70 - 75 stopni Celsjusza. Potem hartujemy w zimnej wodzie przez 15 minut, osuszamy na kiju i osuszone umieszczamy w lodówce na 12 godzin. Najsmaczniejsza jest na drugi dzień podsmażona na wolnym ogniu. Bardzo smaczna jest również pieczona na grillu.

    Smacznego!!!

Porady

Z tej kaszanki możemy zrobić przepyszne, w chrupiącej panierce burgery.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

wędlinybiała_kaszankapaprykowa_kaszankakaszanka_z_drobiu

Komentarze

Podobne przepisy

kurczak

Dodane przez: AnnaKoziel

Gotowany kurczak na kanapki

Macie już dość kupnych wędlin,...

Schab na biało

Dodane przez: Jola1977-1977

Schab na biało

Tak przygotowany schab to doskonała...

Schab peklowany pieczony (domowa wędlina)

Dodane przez: joanna30

Schab peklowany pieczony na kanapki

Pyszna i aromatyczna domowa wędlina....

GOLONKA FASZEROWANA

Dodane przez: majka190382

GOLONKA FASZEROWANA, NA KANAPKI

Przepyszna goloneczka. Idealna...

Schab szarpany

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Schab szarpany na kanapki

Taki schab jest doskonałym dodatkiem...

image-1cklfyx

Dodane przez: Alex M

Pieczona karkówka na kanapki

Od wielu miesięcy sama przygotowuję...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE