Kaszanka paprykowa na drobiu

0 (0 ocen)

  • 8 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Bardzo smaczna biała kaszanka zrobiona z dodatkiem ostrego sosu z papryczek habanero, mięsa z kaczki, kurczaka i skórki z golonki wieprzowej oraz trzech gatunków kasz.

  • 8 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • ostry sos z papryczek chili i habanero 300 ml
    mięso z kaczki i kurczaka 1 kg
    skóry od golonek 2 szt.
    kasza jęczmienna gruba 5 szklanki
    kasza jęczmienna pęczak 2 szklanki
    kasza gryczana palona 1 szklanka
    wywar z gotowania mięs i golonki 4 litry = 16 szklanek
    osłonki poliamidowe 120 mm

    Przyprawy:

    pasta rosołowa 3 łyżki
    sól do smaku
    pieprz ziołowy do smaku
    pieprz czarny do smaku
    majeranek 3-4 łyżki (jak kto lubi)
    papryka słodka mielona 2-3 łyżki
    czosnek niedźwiedzi 3 łyżki suszony
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kaszanka Wędliny

Kaszanka paprykowa na drobiu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kaszanka paprykowa na drobiu. 1. Do zrobienia kaszanki wykorzystujemy wywar z gotowania mięs. Do parzenia kasz potrzebujemy wprowadzenia następującej procedury: 1 szklanka kaszy plus 2 szklanki wywaru. Skóry z golonek i korpusy z kaczki i kurczaka gotujemy w osolonej wodzie 60 minut z listkami laurowymi i zielem angielskim. Po ugotowaniu studzimy i obieramy mięsko z kości, drobno kroimy. Odmierzamy odpowiednią ilość wywaru w stosunku do kasz. Doprowadzamy wywar do wrzenia, dodajemy rozdrobnione mięsa, ostry sos z papryczek habanero, kasze i wszystkie przyprawy. Gotujemy do czasu kiedy kasze będą zaczynać pęcznieć, a wywar zacznie robić się gęstszy. Kończymy gotowanie kasz, przykrywamy garnek pokrywką i czekamy 30 minut. Po 30 minutach kasze będą już o odpowiedniej gęstości. Mieszamy drewnianą łyżką i studzimy. W między czasie moczymy jelita wieprzowe, płuczemy także w środkowej ich części. Ostudzony wymieszany farsz nakładamy do nadziewarki i nadziewamy go w jelita lub osłonki poliamidowe. Możemy robić takie kaszanki wielkości 12-14 cm, jak kiełbaski śląskie, lub batony. Parzymy 30 minut w wodzie 70 - 75 stopni Celsjusza. Potem hartujemy w zimnej wodzie przez 15 minut, osuszamy na kiju i osuszone umieszczamy w lodówce na 12 godzin. Najsmaczniejsza jest na drugi dzień podsmażona na wolnym ogniu. Bardzo smaczna jest również pieczona na grillu.

    Smacznego!!!

Porady

Z tej kaszanki możemy zrobić przepyszne, w chrupiącej panierce burgery.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wędlina Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować