Kaszanka paprykowa

0 (0 ocen)

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Bardzo smaczna, pikantna kaszanka. Idealna do smażenia i na grill.

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • wątróbki drobiowe 0,5 kg
    skóry od golonek 2 szt.
    kości od golonek 2 szt.
    ogony wieprzowe 4 szt.
    skóra z kurczaka 1 szt.
    kasza jęczmienna gruba 2 szklanki
    kasza jęczmienna pęczak 4 szklanki
    kasza gryczana palona 4 szklanki
    woda 3,8 litra = 19 szklanek
    jelito wieprzowe cienkie 28/30 8 metrów

    Przyprawy:

    ostry sos z papryczek habanero 200 ml
    pasta rosołowa 3 łyżki
    sól do smaku
    pieprz ziołowy do smaku
    majeranek 3-4 łyżki (jak kto lubi)
    papryka słodka mielona 2 łyżki
    papryka cayenne 2 łyżki
    czosnek granulowany 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wątróbka Wędliny

Kaszanka paprykowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do zrobienia kaszanki wykorzystujemy wywar z gotowania mięs. Do parzenia kasz potrzebujemy wprowadzenia następującej procedury: 1 szklanka kaszy plus 2 szklanki wywaru. Skóry, kości z golonek i ogony wieprzowe gotujemy w osolonej wodzie 90 minut, studzimy i obieramy mięsko z kości, drobno kroimy. Wątróbki drobiowe obieramy z żył i parzymy 10 minut w wywarze. Kroimy w drobną kostkę. Odmierzamy odpowiednią ilość wywaru w stosunku do kasz. Doprowadzamy wywar do wrzenia, dodajemy rozdrobnione mięsa, ostry sos z papryczek habanero, kasze i wszystkie przyprawy. Gotujemy do czasu kiedy kasze będą zaczynać pęcznieć, a wywar zacznie robić się gęstszy. Kończymy gotowanie kasz, przykrywamy garnek pokrywką i czekamy 30 minut. Po 30 minutach kasze będą już o odpowiedniej gęstości. Mieszamy drewnianą łyżką i studzimy. W między czasie moczymy jelita wieprzowe, płuczemy także w środkowej ich części. Ostudzony wymieszany farsz nakładamy do nadziewarki i nadziewamy go w jelita. Możemy robić takie kaszanki wielkości 12-14 cm, jak kiełbaski śląskie. Parzymy 30 minut w wodzie 70 - 75 stopni Celsjusza. Potem hartujemy w zimnej wodzie przez 15 minut, osuszamy na kiju i osuszone umieszczamy w lodówce na 12 godzin. Najsmaczniejsza jest na drugi dzień podsmażona na wolnym ogniu. Bardzo smaczna jest również pieczona na grillu.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować