Kaszak - ciasto bez pieczenia rodem z PRL

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kaszak to nieco zapomniane ciasto, popularne w czasach PRL. Robi się je z kaszy manny, herbatników i czekolady, a więc łatwo dostępnych składników. Można urozmaicić je ulubionymi dodatkami, ja wybrałam owoce z nalewki i rodzynki w rumie.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Mleko - 1 litr
    Kasza manna - 1 szklanka
    Masło - 150g
    Cukier - 2/3 szklanki
    Kakao - 3 łyżki

    Rodzynki - 50g
    Rum - 50 ml
    Wiśnie z nalewki - 50g
    Pigwa z nalewki - 50g

    Herbatniki - 30szt

    Polewa czekoladowa - 1 opakowanie (lub polewa domowa)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta bez pieczenia

Kaszak - ciasto bez pieczenia rodem z prl - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki zalewamy rumem i odstawiamy na co najmniej godzinę. Po tym czasie odcedzamy z alkoholu. Dodajemy wiśnie i pigwę (w razie potrzeby kroimy je na mniejsze kawałki).

    Mleko z masłem, cukrem i kakao gotujemy. Powoli dodajemy kaszę i mieszamy. Gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Dodajemy owoce.

    Blachę (20x22cm) wykładamy połową herbatników. Wylewamy gorącą masę z kaszy. Układamy na górze pozostałe herbatniki.
    Przygotowujemy polewę czekoladową i polewamy ciasto. Po ostudzeniu wkładamy do lodówki na całą noc.
    Ciasto podajemy schłodzone.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza manna Mleko Herbatniki Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować