Zmodyfikowany przepis ze starego kalendarza ( tam było mniej śliwek i nie było śmietany ;) ). Proste i pyszne danie, może spełniać zarówno funkcję deseru, jak i sycącego posiłku.
60 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
1,5 szklanki kaszy jaglanej
4 szklanki wody
4 łyżki cukru
1 łyżeczka masła lub oleju
2 łyżki cukru wanilinowego
1 jajko
1 żółtko
1 szklanka kwaśnej, gęstej śmietany ( u mnie 30%)
400 gram suszonych śliwek bez pestek
Szczypta soli
Masło do wysmarowania formy
Kasza jaglana zapiekana z suszonymi śliwkami i śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagotowujemy wodę z odrobiną soli i masła /oleju, wsypujemy kaszę ( pod przykryciem, co jakiś czas mieszając) 20 minut lub według czasu podanego na opakowaniu. Odstawiamy, żeby przestygła. W tym czasie przelewamy śliwki wrzątkiem i również studzimy. Jajko, żółtko, śmietanę i cukry miksujemy. 2/3 powstałego sosu mieszamy dokładnie z kaszą. Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy masłem, spód można wyłożyć papierem do pieczenia. Wykładamy mniej więcej połowę masy kaszowej, wyrównujemy. Na to wykładamy śliwki, a następnie kładziemy kolejną warstwę kaszy. Wyrównujemy zapiekankę, zalewamy pozostałym sosem śmietanowym. Pieczemy około 30-40 minut w 160-180 stopniach (góra + dól). Jakby kasza zbyt szybko się zarumieniła, możemy przykryć ją papierem do pieczenia. Zapiekanka smakuje dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno, po przestygnięciu lepiej się kroi (u mnie na zdjęciach jeszcze ciepła, chciałam zdążyć z fotografowaniem przed zmrokiem;) ) Podajemy solo lub z dodatkową porcją śmietany
Komentarze