Niedawno wpadłam na pomysł przygotowania takiej właśnie zapiekanki i tak nam posmakowała, że w tym tygodniu zrobiłam ją już dwa razy. Zapiekanka jest zdrowa, szybka w przygotowaniu, a składniki doskonale do siebie pasują.
40 min
Łatwy
Składniki:
1 duży batat lub 2 mniejsze (około500-600 g przed obraniem)
Plaster wędliny o grubości 1-2 cm (podwędzanej, ale nie suchej)
6 jajek
Olej
Suszone oregano
Sól
Pieprz
Szybka, pyszna i zdrowa 3-składnikowa zapiekanka z batatów, szynki i jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wędlinę kroimy w grubą kostkę. Bataty myjemy, obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie kroimy na plasterki o grubości około 3 mm. Pokrojonego bataty umieszczamy w misce, dodajemy niewielką ilość oleju oraz oregano, mieszamy ręką, żeby bataty równomiernie się nimi pokryły. Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną oleju. Układamy da dnie ½ batatów, następnie wędlinę i kolejno drugą połowę batatów.
Wkładamy do piekarnika, nastawiamy grzanie na 170-180 stopni (góra-dół) i pieczemy aż bataty staną się miękkie (ale nie zbyt długo, żeby się nie rozpadały – powinno to zająć około 20-30 min.). Myjemy jajka i gdy zapiekanka jest gotowa rozbijamy jajka o kant miski lub szklanki i wbijamy na wierzch zapiekanki. Posypujemy potrawę niewielką ilością soli i świeżo mielonego pieprzu i wkładamy z powrotem do piekarnika na około 10-12 minut – trzeba pilnować i wyczuć moment idealnego stopnia ścięcia jajek. Zapiekanka smakuje najlepiej, gdy białka są ścięte, a żółtka płynne i tworzą sos, ale z dobrze ściętymi żółtkami też smakuje pysznie. Zapiekankę podajemy od razu, na przykład z zielonym groszkiem lub ogórkiem kiszonym.
Komentarze