Zapiekanka w wiejskim stylu z kiszoną kapustą i kaszą pęczak

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszna i sycąca. Smakowała świetnie zarówno w dniu przygotowania, jak i w następnym.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Około 10-12 średnich ziemniaków (taka ilość, by pokrojone w plastry o grubości około 0,5 cm przykryły spód formy i wierzch zapiekanki)
    800 g kiszonej kapusty (ilość bez zalewy)
    2 torebki kaszy pęczak (200 gram)
    25 dag boczku wędzonego parzonego
    1 duża cebula
    2 szklanki rosołu lub wywaru z warzyw
    olej, sos sojowy, 5 ziarenek ziela angielskiego, kminek mielony, sól, pieprz, suszony majeranek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka w wiejskim stylu z kiszoną kapustą i kaszą pęczak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie, około 5 minut krócej niż zaleca producent na opakowaniu. W tym czasie odcedzamy kapustę z zalewy i kroimy, by nitki nie były długie. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, podsmażamy cebulę na lekko złoty kolor, dodajemy kapustę oraz łyżkę kminku i smażymy razem na małym ogniu tak 5-10 minut. Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry o grubości mniej więcej 0,5 cm; boczek kroimy w dość dużą kostkę. Naczynie żaroodporne smarujemy niewielką ilością oleju i układamy warstwy: połowę ziemniaków, kaszę, kapustę. Te warstwy zalewamy rosołem na wysokość nieco poniżej poziomu składników. Na kapuście układamy boczek i ziele angielskie, doprawiamy pieprzem i przykrywamy pozostałymi ziemniakami wymieszanymi z niewielką ilością oleju, soli oraz majeranku. Przykrywamy formę folią aluminiową lub pokrywą, pieczemy w 180 stopniach (góra+ dół) przez około 40-50 minut (do miękkości ziemniaków), a potem jeszcze 10-15 minut bez przykrycia, żeby ziemniaki się przyrumieniły.

Porady

Zapiekankę piekłam w blaszce o wymiarach 30x40

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Kasza pęczak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować