Pyszna i sycąca. Smakowała świetnie zarówno w dniu przygotowania, jak i w następnym.
1 godz. 30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
Około 10-12 średnich ziemniaków (taka ilość, by pokrojone w plastry o grubości około 0,5 cm przykryły spód formy i wierzch zapiekanki)
800 g kiszonej kapusty (ilość bez zalewy)
2 torebki kaszy pęczak (200 gram)
25 dag boczku wędzonego parzonego
1 duża cebula
2 szklanki rosołu lub wywaru z warzyw
olej, sos sojowy, 5 ziarenek ziela angielskiego, kminek mielony, sól, pieprz, suszony majeranek
Zapiekanka w wiejskim stylu z kiszoną kapustą i kaszą pęczak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę gotujemy w osolonej wodzie, około 5 minut krócej niż zaleca producent na opakowaniu. W tym czasie odcedzamy kapustę z zalewy i kroimy, by nitki nie były długie. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, podsmażamy cebulę na lekko złoty kolor, dodajemy kapustę oraz łyżkę kminku i smażymy razem na małym ogniu tak 5-10 minut. Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry o grubości mniej więcej 0,5 cm; boczek kroimy w dość dużą kostkę. Naczynie żaroodporne smarujemy niewielką ilością oleju i układamy warstwy: połowę ziemniaków, kaszę, kapustę. Te warstwy zalewamy rosołem na wysokość nieco poniżej poziomu składników. Na kapuście układamy boczek i ziele angielskie, doprawiamy pieprzem i przykrywamy pozostałymi ziemniakami wymieszanymi z niewielką ilością oleju, soli oraz majeranku. Przykrywamy formę folią aluminiową lub pokrywą, pieczemy w 180 stopniach (góra+ dół) przez około 40-50 minut (do miękkości ziemniaków), a potem jeszcze 10-15 minut bez przykrycia, żeby ziemniaki się przyrumieniły.
Komentarze