Kasza jaglana z karmelizowanymi malinami, ziarnami i miodem

4.51 (155 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pyszne, zdrowe i sycące, czego chcieć więcej ? jedno z ulubionych propozycji na ciepłe śniadanie moich dzieci.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej

    3 szklanki chudego mleka

    szczypta soli

    1 łyżka miodu z maliną

    1 laska wanilii

    25 dag malin

    1 łyżka cukru trzcinowego

    2 łyżki masła

    3 łyżki wody

    3 łyżki mieszanych ziaren-siemię lniane, dynia, słonecznik, sezam
Wystaw ocenę:

4.51 (155 ocen)

Zobacz również:

Desery Śniadanie

Kasza jaglana z karmelizowanymi malinami, ziarnami i miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną przesypujemy do suchego garnka z grubym dnem, prażymy na ogniu kilka minut od czasu do czasu mieszając , kiedy zacznie uwalniać swój aromat, zalewamy ją gorącym mlekiem, dodajemy wydrążoną laskę wanilii bez ziarenek oraz szczyptę soli i gotujemy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając, aż kasza wchłonie prawie cały płyn w między czasie osłodzić miodem.

    Odstawić ją w ciepłe miejsce na 10 minut aby "doszła"
  • 2. W rondelku lub na patelni rozgrzewamy masło, wsypujemy maliny , zasypujemy cukrem, dodajemy ziarenka wanilii, karmelizujemy około 2 minuty po czym ostrożnie wlewamy wodę, mieszamy, trzymamy na ogniu do momentu powstania syropu.

    Na suchej patelni prażymy mieszankę ziaren ,od czasu do czasu potrząsając patelnią. Studzimy.

    Ciepłą kaszę wyłożyć do miseczki, na wierzchu ułożyć karmelizowane maliny, posypać ziarnami, dodać odrobinę malinowego miodu od razu podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana Maliny Miód Ziarna Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować