Kasza jaglana z karmelizowanymi malinami, ziarnami i miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę jaglaną przesypujemy do suchego garnka z grubym dnem, prażymy na ogniu kilka minut od czasu do czasu mieszając , kiedy zacznie uwalniać swój aromat, zalewamy ją gorącym mlekiem, dodajemy wydrążoną laskę wanilii bez ziarenek oraz szczyptę soli i gotujemy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając, aż kasza wchłonie prawie cały płyn w między czasie osłodzić miodem.
Odstawić ją w ciepłe miejsce na 10 minut aby "doszła"
2.W rondelku lub na patelni rozgrzewamy masło, wsypujemy maliny , zasypujemy cukrem, dodajemy ziarenka wanilii, karmelizujemy około 2 minuty po czym ostrożnie wlewamy wodę, mieszamy, trzymamy na ogniu do momentu powstania syropu.
Na suchej patelni prażymy mieszankę ziaren ,od czasu do czasu potrząsając patelnią. Studzimy.
Ciepłą kaszę wyłożyć do miseczki, na wierzchu ułożyć karmelizowane maliny, posypać ziarnami, dodać odrobinę malinowego miodu od razu podawać.
Komentarze