Kasza jaglana na sypko polana olejem lnianym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku z grubym dnem i szczelną pokrywką zagotowujemy 2,5 szklanki wody ze szczyptą soli. Do gotującej się wody wsypujemy kaszę, przykrywamy pokrywką i gotujemy na bardzo małym ogniu przez 20 minut. Kaszy w czasie gotowania nie wolno mieszać ani odkrywać - utworzone kanaliki regulują temperaturę przy dnie i kasza nie przypala się. Kaszy nie powinno się także przepłukiwać ani prażyć przed gotowaniem, ponieważ to pozbawia ją części wartości odżywczych. Dobrej jakości kasza jaglana ma lekko orzechowy smak bez goryczy.
2.Po 20 minutach wyłączamy gaz i ściągamy pokrywkę, aby odparować nadmiar wilogci z kaszy. Kaszę przekładamy na talerze i gdy trochę przestygnie, polewamy ją olejem lnianym (oleju lnianego nie wolno dodawać do gorących potraw, ponieważ wysoka temperatura niszczy kwasy tłuszczowe Omega-3).
Porady
Kaszę można posypać ulubionymi dodatkami, np. siemieniem lnianym, ziarnem słonecznika lub rzeżuchą.
Komentarze