Humus

  • wyświetlono: 683 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Przysmak z ciecierzycy pochodzący z kuchni Bliskiego Wschodu.

  • 20min

Składniki

25 dag suchej ciecierzycy
5 łyżek ziaren sezamu
4 łyżki oliwy z oliwek
sok z połowy cytryny
1 ząbek czosnku
sól

Sposób przygotowania przepisu:

Humus

  • 1. Ciecierzycę zalewamy wodą i moczymy przez noc (10-12 godzin). Odlewamy wodę, wlewamy świeżą i gotujemy około 1,5 godziny (nie dodajemy soli!).
  • 2. Ugotowaną ciecierzycę odcedzany (wywar zachowujemy). Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni bez tłuszczu, aż zrobią się jasnobrązowe i zaczną łądnie pachnieć. Uprażony sezam mielimy w blenderze lub młynku do kawy, dodajemy do niego 2 łyżki oliwy i mieszamy - w ten sposób powstanie pasta tahini.
  • 3. Do blendera wrzucamy wszystkie składniki: ugotowaną ciecierzycę, sezam, pozostałe dwie łyżki oliwy, rozgnieciony ząbek czosnku, sok z cytyrny, sól i kilka łyżek wywaru z gotowania ciecierzycy, wszystko miksujemy na jednolitą pastę. Jeśli jest zbyt sucha, dodajemy wywaru z ciecierzycy. Podajemy z pieczywem lub krakersami.

Porady

Zamiast suchej ciecierzycy można użyć ciecierzycy z puszki, którą można zmielić od razu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

z_roznych_stron_swiata

Komentarze

Podobne przepisy

image-19071bn

Dodane przez: in-humility

PARÓWKI W CIEŚCIE FRANCUSKIM (z serem)

Dla smakoszy parówek, na śniadanie,...

image-0d6wnyh

Dodane przez: monika016

Mini bułeczki - koreczki

Te koreczki są bardzo efektowne...

Koreczki caprese

Dodane przez: beetle

Koreczki Caprese

Coś dla fanów słynnej sałatki Caprese,...

francuskie ślimaki z salami

Dodane przez: rzelkazag

Francuskie ślimaki z salami

Jako fanka ciasta francuskiego...

Krewetki  w chrupiącej panierce

Dodane przez: MonaLiza

Krewetki w chrupiącej panierce

Pyszna, niepracochłonna przekąska...

Ryba po chińsku

Dodane przez: Świeca Urszula

Ryba po chińsku

Przepis otrzymała od koleżanki.Rybę...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.