1 ćwiartka z kurczaka
2 skrzydełka z kurczaka
30 dag pieczarek
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek pora
kawałek selera
4 ziemniaki
1 łyżka masła
natka pietruszki
ziele angielskie, liść laurowy
sól, pieprz
Sposób przygotowania przepisu:
Zupa pieczarkowa - wodziankowa :-)
1.
Ćwiartkę z kurczaka i skrzydełka myjemy i zalewamy zimną wodą, dodajemy sól. Po zagotowaniu ściągamy szumowiny. Dodajemy obrane i starte na tarce marchew, pietruszkę i selera oraz por w całości. Gotujemy około 10 minut. Do gotującej się zupy dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kilka ziaren ziela angielskiego i kilka liści laurowych.
2.
Pieczarki myjemy i kroimy w plastry. Dusimy na łyżce masła, aż puszczą sok. Miękkie dodajemy do gotującej się zupy wraz z sokiem, który puściły. Zupę gotujemy jeszcze około 10 minut. Miękkie mięso wyjmujemy z zupy (możemy wykorzystać je do drugiego dania). Na koniec wyławiamy ziele angielskie i liście laurowe oraz rozgotowanego pora, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy posypane natką pietruszki.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze