Zapiekana kasza gryczana z twarogiem i jajkiem

4.49 (206 ocen)

Kasza gryczana zapiekana razem z twarogiem i jajkiem na samym wierzchu, to sposób na smaczny wegetariański obiad lub kolację.

Składniki:



  • 100g kaszy gryczanej
    100g twarogu półtłustego
    2 jajka
    1 cebula
    sól
    pieprz czarny
    natka pietruszki

Wystaw ocenę:

4.49 (206 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki Jajko

Zapiekana kasza gryczana z twarogiem i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę ugotować w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Ważne aby jej nie rozgotować.
  • 2. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Dodać do ugotowanej kaszy razem z twarogiem. Wszystko dokładnie wymieszać, ewentualnie przyprawić.
  • 3. Włożyć kaszę do naczynek do zapiekania. Wyrównać powierzchnię i wbić do każdego naczynka po jednym jajku. Oprószyć solą i pierzem.
  • 4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na około 20min. Tak, aby jajko się ścięło. Posypać natką pietruszki. Smacznego!

Porady

Zapiekankę jeszcze szybciej się przygotowuje, jeżeli mamy wcześniej ugotowaną kaszę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Kasza gryczana Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować