Kasza gryczana zapiekana z jajkami i mozzarellą

4.5 (188 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 25 min

Obiad bardziej wiosenny, bo ze szczypiorkiem. Miałam jajka od młodych kurek, czyli malutkie. Takie są najlepsze do tego dania, najlepiej się tu sprawdzają.

  • 25 min

Składniki:

  • 3 porcje

    1 szkl. surowej kaszy gryczanej
    1,1-3/4 szkl. wody
    1 łyżka masła
    2 łyżki natki pietruszki

    3 małe jajka
    3 mini kulki mozarelli (w zalewie) lub 1 duża podzielona na 3 części
    1/3 szkl. bulionu warzywnego lub z kury
    2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki Jajko Ser

Kasza gryczana zapiekana z jajkami i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nastawić na 180°C.
    Wodę zagotować i wsypać do wrzątku kaszę. Posolić i gotować 5 minut. Odcedzić na durszlaku. Ponownie wsypać ją do garnka i gorącą wymieszać z masłem i pietruszką.
    Naczynie żaroodporne o średnicy 20 cm wysmarować masłem i wyłożyć do niego kaszę wyrównując powierzchnię łyżką. Całość polać bulionem.
    W kaszy zrobić 3 wgłębienia grzbietem łyżki i wbić w nie po jednym jajku w każdy otwór. Pomiędzy jajka włożyć kulki mozzarelli. Włożyć do gorącego piekarnika na 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Kasza Kasza gryczana Mozzarella Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować