Kartoflanka z zacierkami i szafranem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajka dodajemy sól i wyrabiamy bardzo twarde ciasto. Zostawiamy pod przykryciem by odpoczęło.
2.Następnie skubiemy małe kluseczki lub ścieramy na grubej jarzynowej tarce.
3.Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy w kostkę. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Na maśle podsmażamy cebulę. Cebula powinna lekko się przyrumienić. Do cebuli dodajemy ziemniaki i marchewkę, chwilę razem przesmażamy. Dolewamy wodę około 2-3 litrów. Dodajemy macis, liść laurowy, ziela angielskie, szafran oraz sól. Gotujemy, aż ziemniaki będą prawie miękkie. Do zupy wrzucamy zacierki, mieszamy i gotujemy 5-7 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Porady
Do zupy użyłam ziemniaków odmiany Lilly, które po ugotowaniu mają śliczny żółty kolor.
Komentarze