Kartoflanka z zacierkami i szafranem

5 (5 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Dodatek szafranu sprawił, że ta prosta zupa zyskała na smaku i wyglądzie.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków, proponuję odmianę Lilly
    1 marchewka
    2-3 cebule
    50 g masła
    1/4 łyżeczki szafranu
    macis(kwiat muszkatu)
    sól morska
    pieprz kolorowy
    liść laurowy
    2-3 ziarna ziela angielskiego

    Zacierki:
    2 jajka u mnie od szczęśliwych kur
    około 1 szklanka mąki pszennej( ilość mąki zależy od jej suchości i wielkości jajek)
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

5 (5 ocen)

Zobacz również:

Kartoflanka

Kartoflanka z zacierkami i szafranem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa 1. Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajka dodajemy sól i wyrabiamy bardzo twarde ciasto. Zostawiamy pod przykryciem by odpoczęło.
  • zupa 2. Następnie skubiemy małe kluseczki lub ścieramy na grubej jarzynowej tarce.
  • 3. Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy w kostkę. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę.
    Na maśle podsmażamy cebulę. Cebula powinna lekko się przyrumienić. Do cebuli dodajemy ziemniaki i marchewkę, chwilę razem przesmażamy. Dolewamy wodę około 2-3 litrów. Dodajemy macis, liść laurowy, ziela angielskie, szafran oraz sól. Gotujemy, aż ziemniaki będą prawie miękkie. Do zupy wrzucamy zacierki, mieszamy i gotujemy 5-7 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Porady

Do zupy użyłam ziemniaków odmiany Lilly, które po ugotowaniu mają śliczny żółty kolor.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki Szafran Mąka Jajka kurze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować