Zupa "DZIAD Z BABĄ"

4.5 (160 ocen)

Tę zupę gotowała czasami moja babcia. To po prostu kartoflanka z domowymi kluseczkami ;)

Składniki:

  • 5 szklanek wywaru z gotowania wędzonki lub zwykłego mięsnego, albo rosołu
    3-4 ziemniaki (300 g)
    150 g włoszczyzny mrożonej (paski lub słupki)
    1 jajko
    ok. 2/3 szklanki mąki pszennej
    1 mała cebula (ok. 50g)
    1,5 łyżki klarowanego masła
    1 liść laurowy
    4 ziarenka ziela angielskiego
    sól
    pieprz
    1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kartoflanka Kluski

Zupa "dziad z babą" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w niedużą kostkę.
  • 2. Zagotowujemy wywar z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Wkładamy włoszczyznę, a kiedy ponownie zawrze, wrzucamy ziemniaki. Gotujemy ok. 10 min. na małym ogniu pod przykryciem.
  • 3. Z jajka i mąki z dodatkiem szczypty soli zagniatamy ciasto (powinno być dość twarde). Z ciasta odrywamy kawałeczki wielkości drobnej fasolki i formujemy okrągłe kluseczki. Odkładamy je na talerz oprószony mąką.
  • 4. Kiedy ziemniaki w zupie są już miękkie, wrzucamy pojedynczo kluseczki, mieszając od czasu do czasu. Gotujemy zupę na małym ogniu pod przykryciem 5 minut. Zdejmujemy z ognia.
  • 5. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na złoto na rozgrzanym maśle i dodajemy wraz z tłuszczem do zupy. Przyprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem do smaku. Odstawiamy na 15-20 minut, aby smaki się "przegryzły". Przed podaniem dodajemy do zupy posiekaną zieloną pietruszkę.

Porady

Zamiast mrożonki można użyć włoszczyzny świeżej, pokrojonej w słupki lub w kostkę. Zupa doskonale nadaje się do odgrzewania - moim zdaniem jest jeszcze smaczniejsza niż po ugotowaniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować