Kartacze okraszone skwarkami z cebulką

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Kartacze, to kluski zrobione z surowych, tartych i gotowanych ziemniaków. Są bardzo smaczne, nadziewane gotowanym mięsem, zmielonym, okraszone skwarkami z cebulą.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ziemniaki 4 kg
    gotowane mięso wieprzowe (zmielone) 70 dag
    skrobia ziemniaczana
    sól
    pieprz
    majeranek
    pachwina wieprzowa lub boczek 50 dag
    cebula 1 szt.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pyzy

Kartacze okraszone skwarkami z cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Okrasa:

    Pokrojoną w kostkę pachwinę lub boczek smażymy na złoty kolor, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, solimy, pieprzymy i dajemy troszkę majeranku. Smażymy aż cebula się zarumieni.

    Kartacze:

    3 kilogramy ziemniaków obieramy i gotujemy w osolonej wodzie a pozostały kilogram ziemniaków obieramy, płuczemy i trzemy na pulpę, startą pulpę lekko odciskamy przez gazę. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Razem mieszamy solimy do smaku i dodajemy troszkę skrobi ziemniaczanej. Gotowane mięso mielimy, solimy, pieprzymy dodajemy majeranek, dobrze wyrabiamy. Robimy z mięsa małe kulki które będziemy zawijać w rozklepane placki z masy ziemniaczanej. Formujemy kartacze i stopniowo wkładamy do wrzącej, osolonej wody, gotujemy 3 minuty od wypłynięcia kartaczy do góry. Gotowe kartacze podajemy okraszone skwarkami z cebulką i tłuszczem.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować