Karpatka Joli

4.98 (194 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

To ciasto w tempie błyskawicznym znika z talerza.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szkl. mąki
    1 margaryna
    6 jaj
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki soli
    1/2 szklanki wody
    Masa:
    3 szkl. mleka
    1 szkl. mąki
    3/4 szkl. cukru
    cukier waniliowy
    1 margaryna
    Dodatkowo: 2 blaszki wyłożone papierem do pieczenia, cukier puder.
Wystaw ocenę:

4.98 (194 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Karpatka

Karpatka joli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Karpatka Joli 1. Przygotuj krem. Jedną szklankę mleka zmiksuj z mąką cukrem i wanilią.
  • Karpatka Joli 2. 2 szkl. mleka zagotuj i wlej wcześniej przygotowaną masę. Ugotuj budyń.
  • Karpatka Joli 3. Masę odstaw by wystygła. Utrzyj margarynę i dalej ucierając dodaj po 1 łyżce budyniu.
  • Karpatka Joli 4. Margarynę, wodę i sól zagotuj, wsyp mąkę z proszkiem. Energicznie mieszaj masę. Gdy masa jest lśniąca i nie czuć surowizny, mąka jest zaparzona. Przełóż do miski.
  • Karpatka Joli 5. Masę lekko przestudź , miksuj, dodając po 1 jajku, aż do uzyskania jednolitej masy.
  • Karpatka Joli 6. Masę podziel na połowę i przełóż do dwóch blaszek. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 st. przez 25 minut.
  • Karpatka Joli 7. Pierwszy blat ciasta posmaruj kremem, przykryj go drugim blatem. Posyp grubo cukrem pudrem.

Porady

Po wstawieniu blaszki do piekarnika nie otwieraj go. Ciasto opadnie i nie wyrosną góry.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.39 (303 ocen)

Opublikowany w Magazynie
karpatka

4.5 (4 ocen)

karpatka

4.5 (4 ocen)

karpatka

Nina80 każdy zna i lubi... 2 godz.

To może cię zainteresować