1.Przygotuj krem. Jedną szklankę mleka zmiksuj z mąką cukrem i wanilią.
2.2 szkl. mleka zagotuj i wlej wcześniej przygotowaną masę. Ugotuj budyń.
3.Masę odstaw by wystygła. Utrzyj margarynę i dalej ucierając dodaj po 1 łyżce budyniu.
4.Margarynę, wodę i sól zagotuj, wsyp mąkę z proszkiem. Energicznie mieszaj masę. Gdy masa jest lśniąca i nie czuć surowizny, mąka jest zaparzona. Przełóż do miski.
5.Masę lekko przestudź , miksuj, dodając po 1 jajku, aż do uzyskania jednolitej masy.
6.Masę podziel na połowę i przełóż do dwóch blaszek. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 st. przez 25 minut.
7.Pierwszy blat ciasta posmaruj kremem, przykryj go drugim blatem. Posyp grubo cukrem pudrem.
Porady
Po wstawieniu blaszki do piekarnika nie otwieraj go. Ciasto opadnie i nie wyrosną góry.
Komentarze