Karp w piernikowo- migdałowej panierce

  • wyświetlono: 1861 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Przygotowując pierniczki polecam kilka pozostawić bez lukru, a następnie wykorzystać je do przygotowania „piernikowo- migdałowego karpia”. Jeśli ciągle szukacie oryginalnego przepisu na Świąteczną rybę, polecam karpia w takim właśnie, piernikowym wydaniu:).

Jaga85
  • 8 porcje
  • 140min
  • Średni

Składniki

Zalewa:
• 5 szklanek wody,
• 0,5 szklanki soli,
• 1/3 szklanki cukru,
• Skórka starta z jednej cytryny
Panierka:
• 2-3 jajka do panierki,
• Mąka do obtoczenia ryby,
• Około 6 pierniczków bez lukru i czekolady ( kupne lub domowej roboty),
• 6-8 łyżek bułki tartej,
• 0,5 szklanki płatków migdałowych,
• Świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku
Dodatkowo:
• 2 karpie,
• Olej do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

Karp w piernikowo- migdałowej panierce

  • przygotowanie zalewy1. ZALEWA: W garnku zagotowujemy wodę. Do ciepłej dodajemy cukier, sól oraz skórkę startą z cytryny. Całość mieszamy do rozpuszczenia składników i ściągamy z ognia. Zalewę studzimy.
  • moczenie ryb2. Do przestudzonej wkładamy karpie. Ryby w takiej zalewie pozostawiamy na około 40 minut.
  • podział ryby3. Po tym czasie karpie wyjmujemy i dzielimy na około 3 cm dzwonka. Gotowe dzwonka odsączamy z zalewy na papierowym ręczniku.
  • rozkruszanie pierniczków4. PANIERKA: Pierniczki drobno rozkruszamy lub mielimy.
  • łączenie składników panierki5. Rozdrobnione pierniczki, połamane płatki migdałowe, pieprz oraz bułkę tartą umieszczamy w misce. Składniki panierki mieszamy.
  • smażenie6. Osuszone dzwonka obtaczamy w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na koniec w piernikowo- migdałowej panierce. Gotowe smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron do zrumienienia.
  • pieczenie7. Usmażone przekładamy do naczynia żaroodpornego i jeszcze na około 10 minut wkładamy do piekarnika (180°C), by doszły. Gotowe.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

karpPierniczkiboże narodzenieWigolia

Komentarze

Podobne przepisy

Karp w galarecie

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Król karp w galarecie

Król Karp u mnie na wigilijnym...

Karp marynowany w cebuli

Dodane przez: Gosia123

Karp marynowany w cebuli

W Święta Bożego Narodzenia przygotowuję...

Filety z kurczaka w panierce migdałowej

Dodane przez: JOANNA 55a

Filety z kurczaka w panierce migdałowej

Bardzo smaczne danie zwłaszcza...

Karp pieczony w korzeniach

Dodane przez: Konto nieaktywne

Karp pieczony w korzeniach

Karp podany inaczej,ale można upiec...

Polędwiczka wieprzowa w panierce migdałowej i truskawkami

Dodane przez: cuisindere

Polędwiczka wieprzowa w panierce migdałowej...

Potrawa powstała zupełnie spontanicznie...

Karp smażony w pomidorach

Dodane przez: Kasia84

Karp smażony w pomidorach

Karpia można robić na wiele sposób,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE