Karp w piernikowo- migdałowej panierce

4.5 (169 ocen)

  • 2 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Przygotowując pierniczki polecam kilka pozostawić bez lukru, a następnie wykorzystać je do przygotowania „piernikowo- migdałowego karpia”. Jeśli ciągle szukacie oryginalnego przepisu na Świąteczną rybę, polecam karpia w takim właśnie, piernikowym wydaniu:).

  • 2 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Zalewa:
    • 5 szklanek wody,
    • 0,5 szklanki soli,
    • 1/3 szklanki cukru,
    • Skórka starta z jednej cytryny
    Panierka:
    • 2-3 jajka do panierki,
    • Mąka do obtoczenia ryby,
    • Około 6 pierniczków bez lukru i czekolady ( kupne lub domowej roboty),
    • 6-8 łyżek bułki tartej,
    • 0,5 szklanki płatków migdałowych,
    • Świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku
    Dodatkowo:
    • 2 karpie,
    • Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Pierniczki Dania główne

Karp w piernikowo- migdałowej panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie zalewy 1. ZALEWA: W garnku zagotowujemy wodę. Do ciepłej dodajemy cukier, sól oraz skórkę startą z cytryny. Całość mieszamy do rozpuszczenia składników i ściągamy z ognia. Zalewę studzimy.
  • moczenie ryb 2. Do przestudzonej wkładamy karpie. Ryby w takiej zalewie pozostawiamy na około 40 minut.
  • podział ryby 3. Po tym czasie karpie wyjmujemy i dzielimy na około 3 cm dzwonka. Gotowe dzwonka odsączamy z zalewy na papierowym ręczniku.
  • rozkruszanie pierniczków 4. PANIERKA: Pierniczki drobno rozkruszamy lub mielimy.
  • łączenie składników panierki 5. Rozdrobnione pierniczki, połamane płatki migdałowe, pieprz oraz bułkę tartą umieszczamy w misce. Składniki panierki mieszamy.
  • smażenie 6. Osuszone dzwonka obtaczamy w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na koniec w piernikowo- migdałowej panierce. Gotowe smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron do zrumienienia.
  • pieczenie 7. Usmażone przekładamy do naczynia żaroodpornego i jeszcze na około 10 minut wkładamy do piekarnika (180°C), by doszły. Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Karp

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować