Większość z nas karpia jada tylko na Wigilię. U mnie w domu karp smażony z kapustą i grzybami jest dość częstym gościem! Po prostu uwielbiamy ten smak… chrupiąca panierka i pyszna rybka w towarzystwie aromatycznej kapusty – pycha!
15 godz.
Składniki:
Składniki na karpia:
◦1 karp patroszony świeży
◦sól
◦pieprz
◦1 ½ kg cebuli
◦mąka pszenna
◦olej
Składniki na kapustę z grzybami:
◦1 kg kapusty kiszonej
◦1 marchewka
◦4 cebule
◦30-40 g suszonych grzybów
◦2 liście laurowe
◦3 całe ziela angielskie
◦2-3 ziarna jałowca
◦1-2 łyżki oleju
Karp smażony z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie kapusty z grzybami:
Kapustę kiszoną kroimy, jeśli jest zbyt kwaśna to ją płuczemy i przekładamy do garnka. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do kapusty, tak samo jak liście laurowe, jałowiec i ziele angielskie. Zalewamy wodą, tak żeby przykryła kapustę i gotujemy na małym ogniu aż kapusta będzie miękka (ok. 1 ½ godziny).
Suszone grzyby dokładnie płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy ok. 30 minut. Grzyby i wywar z grzybów dodajemy do kapusty.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Cebulę dodajemy do kapusty. Kapustę doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy aż nadmiar płynów odparuje.
Przygotowanie karpia:
Rybę myjemy, oczyszczamy z łusek i osuszamy. Następnie dzielimy na mniejsze kawałki np. dzwonka, które oprószamy solą. Cebulę obieramy i kroimy w plasterki. Kawałki ryby przekładamy pokrojoną cebulą i wstawiamy do lodówki na 1-2 doby. Po tym czasie wyjmujemy kawałki karpia z cebuli, posypujemy pieprzem i ewentualnie jakąś przyprawą do ryby i obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Komentarze