Karp moczony w mleku na maśle klarowanym

3.66 (29 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 50 min
  • Dla 8 osób

Zgodnie z tradycją na stole wigilijnym nie może zabraknąć karpia i choć nie wszyscy go lubią to jednak więcej ma zwolenników niż przeciwników. U mnie jak zawsze smażony wyłącznie na maśle klarowanym, ale tym razem namoczony na noc w mleku i obłożony krążkami cebuli, bardzo polecam :)

  • 50 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 2 karpie po ok. 1,5 kg
    3 cebule pokrojone w krążki
    1,5 l mleka
    sól, pieprz biały mielony, łyżka soku z cytryny
    mąka do obtoczenia
    masło klarowane do smażenia
Wystaw ocenę:

3.66 (29 ocen)

Zobacz również:

Ryba

Karp moczony w mleku na maśle klarowanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karpie oczyścić z łusek, śluzu i obmyć osuszając później w ręczniku papierowym.
    Pokroić na 1,5 cm dzwonka, obłożyć plastrami cebuli i zalać mlekiem, wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
    Po wyjęciu odsączyć i osuszyć ręcznikiem, skropić delikatnie sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem i niech tak postoi na blacie jakieś pół godziny.
    Patelnię lekko nagrzać, rozpuścić na niej masło klarowane, jak się rozgrzeje kłaść na nim obtoczone w mące dzwonka karpia, smażyć na rumiano z obu stron.
    Smacznego Wam życzę :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karp

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować