Karnawałowe pączki

3 (1 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne, pulchne i słodziutke pączki z marmoladką.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru kryształu
    7 żółtek
    1 jajko (całe)
    1 kieliszek spirytusu
    10 dag masła stopionego
    szczypta soli
    olej do smażenia
    marmolada lub dżem
    cukier puder
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Pączki Dżemy Marmolady

Karnawałowe pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Do małej miseczki wsypujemy : 20dag mąki, rozkruszone drożdże, 1 łyżką cukru oraz mleka - wszystko mieszamy do uzyskania gęstego zaczynu i odstawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 10-15 minut.
    2. Do dużej miski wsypujemy : resztę mąki, żółtka utarte wcześniej z cukrem (tzw. kogel mogel), mleko, spirytus, rozpuszczone masło, szczyptę soli oraz rozczyn drożdżowy który przygotowywaliśmy w punkcie 1 - wszystko to wyrabiamy ręcznie do uzyskania głądkiego i lśniącego ciasta.
    3. Do patelni wlewamy olej (mniej więcej do połowy) - rozgrzewamy i wrzucamy uformowane pączki na rozgrzany olej.
    4. Po usmażeniu pączków wykładamy je na papierowe ręczniki aby wchlonęły zbędny tłuszcz. Następnie wystudzone pączki nadziewamy szprycą ulubionym dżemem lub marmoladą i na koniec posypujemy cukrem pudrem.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować