Karnawałowe pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Do małej miseczki wsypujemy : 20dag mąki, rozkruszone drożdże, 1 łyżką cukru oraz mleka - wszystko mieszamy do uzyskania gęstego zaczynu i odstawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 10-15 minut.
2. Do dużej miski wsypujemy : resztę mąki, żółtka utarte wcześniej z cukrem (tzw. kogel mogel), mleko, spirytus, rozpuszczone masło, szczyptę soli oraz rozczyn drożdżowy który przygotowywaliśmy w punkcie 1 - wszystko to wyrabiamy ręcznie do uzyskania głądkiego i lśniącego ciasta.
3. Do patelni wlewamy olej (mniej więcej do połowy) - rozgrzewamy i wrzucamy uformowane pączki na rozgrzany olej.
4. Po usmażeniu pączków wykładamy je na papierowe ręczniki aby wchlonęły zbędny tłuszcz. Następnie wystudzone pączki nadziewamy szprycą ulubionym dżemem lub marmoladą i na koniec posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
Komentarze