Delikatna pianka karmetowo-śmietankowa wyłożona na cienkim orzechowym biszkopcie. Słodkie ciasto które rozpływa się na podniebieniu ;) Świetne do niedzielnej kawy, na przyjęcia i święta :)
Karmelowy orzech - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto:
Białka ubić z cukrem i proszkiem do pieczenia na sztywną pianę.
W drugiej misce roztrzepać żółtka z olejem, wlać do ubitych białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać mąkę i mielone orzechy, jeszcze raz delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się składników. Wyłożyć do formy o wymiarach 31x22 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 25 minut. Ostudzić.
2.masa:
Żelatynę wsypać do metalowego kuka, zalać wodą, odstawić na kilka minut do napęcznienia. Wstawić na najmniejszy palnik, delikatnie podgrzać (nie dopuścić do zagotowania!) aż do jej rozpuszczenia się.
Do miski wyłożyć mascarpone, dodać masę kajmakową i kremówkę, krótko ubić. Wlać rozpuszczoną żelatynę, zmiksować.
Komentarze