Tort orzechowo-karmelowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Wyśmienity tort orzechowo-karmelowy, z lekkim kremem i nieco kwasną konfiturą z czarnej porzeczki. Idealny na spotkania z rodziną.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    8 jajek
    szczypta soli
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    16 g cukru waniliowego domowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    150 g zmielonych orzechów włoskich
    150 g cukru
    150 g mąki pszennej tortowej

    Krem:
    200 g schłodzonej masy kajmakowej
    200 ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki 30‐36%
    500 g mocno schłodzonego serka mascarpone
    opcjonalnie 2 śmietan‐fixy do zagęszczenia

    dodatkowo:
    konfitura z czarnej porzeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Kajmak Karmel

Tort orzechowo-karmelowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, dalej ubijając.
  • 2. Mąkę wymieszać ze zmielonymi na pył orzechami i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 ‐ 170ºC około 40‐50 minut. Biszkopt od razu po upieczeniu wyjąć z piekarnika i z wysokości około 50‐60 cm opuścić go na podłogę lub blat. Odstawić do uchylonego piekarnika do przestygnięcia. Po około 20‐30 minutach wyjąć z piekarnika, dalej studzić w tortownicy. Wystudzony biszkopt wyjąć z formy. Biszkopt przekroić na 3 blaty. Konfiturę przetrzeć przez sito.
  • 3. : Serek mascarpone ubić razem ze śmietanką kremówką na sztywno, ewentualnie dodając podczas ubijania zagęstnik. Dodać masę kajmakową i wymieszać. Wstawić do lodówki.
  • 4. Dolny blat ułożyć na paterze i nasączyć. Posmarować 1/2 konfitury. Nałożyć 1/2 kremu kajmakowego, wyrównać wierzch. Na kremie ułożyć kolejny blat ciasta i postąpić z nim tak samo jak z poprzednim biszkoptem. Wierzchni blat nasączyć pozostałym ponczem. Tort dowolnie udekorowac i wstawić na chwile do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować