Wyśmienity tort orzechowo-karmelowy, z lekkim kremem i nieco kwasną konfiturą z czarnej porzeczki. Idealny na spotkania z rodziną.
2 godz.
Składniki:
Biszkopt:
8 jajek
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
16 g cukru waniliowego domowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
150 g zmielonych orzechów włoskich
150 g cukru
150 g mąki pszennej tortowej
Krem:
200 g schłodzonej masy kajmakowej
200 ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki 30‐36%
500 g mocno schłodzonego serka mascarpone
opcjonalnie 2 śmietan‐fixy do zagęszczenia
Tort orzechowo-karmelowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, dalej ubijając.
2.Mąkę wymieszać ze zmielonymi na pył orzechami i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 ‐ 170ºC około 40‐50 minut. Biszkopt od razu po upieczeniu wyjąć z piekarnika i z wysokości około 50‐60 cm opuścić go na podłogę lub blat. Odstawić do uchylonego piekarnika do przestygnięcia. Po około 20‐30 minutach wyjąć z piekarnika, dalej studzić w tortownicy. Wystudzony biszkopt wyjąć z formy. Biszkopt przekroić na 3 blaty. Konfiturę przetrzeć przez sito.
3.: Serek mascarpone ubić razem ze śmietanką kremówką na sztywno, ewentualnie dodając podczas ubijania zagęstnik. Dodać masę kajmakową i wymieszać. Wstawić do lodówki.
4.Dolny blat ułożyć na paterze i nasączyć. Posmarować 1/2 konfitury. Nałożyć 1/2 kremu kajmakowego, wyrównać wierzch. Na kremie ułożyć kolejny blat ciasta i postąpić z nim tak samo jak z poprzednim biszkoptem. Wierzchni blat nasączyć pozostałym ponczem. Tort dowolnie udekorowac i wstawić na chwile do lodówki.
Komentarze