Keks karmelowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do rondelka z grubym dnem,wsypać cukier i rozpuścić,aż będzie brązowy i zacznie wrzeć.
Następnie powoli wlewać gorącą wodę,zdjąć z ognia i ostudzić.
2.Mąkę przesiać przez sitko razem z sodą i proszkiem do pieczenia.
Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Następnie dodawać w kilku porcjach mąkę,olej oraz ostudzony,płynny karmel.
Jeżeli karmel za bardzo zastygnie,można go lekko podgrzać dodając odrobinę gorącej wody.
Startą gruszkę,daktyle i orzechy wymieszać z łyżką mąki,wsypać do ciasta i delikatnie wymieszać do połączenia składników.
3.Keksówkę o wymiarach 10x30 wysmarować tłuszczem i obsypać mąką,wyłożyć ciasto.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 175 stopni C i piec około 50-55 minut.Ostudzić.
4.Masło rozpuścić w rondelku z mlekiem,dodać połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia i połączenia się składników.
Polać ciasto,posypać posypką cukrową,odstawić do stężenia.
Komentarze