Keks karmelowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto na bogato z czekoladą,orzechami,daktylami i gruszką o karmelowym posmaku,pyszne wprost rozpływa się w ustach.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • na ciasto:
    1 szklanka mąki tortowej
    1 gruszka(obrana i starta)
    1 szklanka daktyli pokrojonych
    1 szklanka orzechów włoskich posiekanych
    2 jajka
    1/2 szklanki cukru
    3/4 szklanki oleju
    1 cukier waniliowy
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    na karmel:
    1/2 szklanki cukru
    1/4 szklanki wrzątku
    na polewę:
    50 g masła
    50 g mleka
    100 g mlecznej czekolady
    cukrowa posypka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Keks karmelowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondelka z grubym dnem,wsypać cukier i rozpuścić,aż będzie brązowy i zacznie wrzeć.
    Następnie powoli wlewać gorącą wodę,zdjąć z ognia i ostudzić.
  • 2. Mąkę przesiać przez sitko razem z sodą i proszkiem do pieczenia.
    Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
    Następnie dodawać w kilku porcjach mąkę,olej oraz ostudzony,płynny karmel.
    Jeżeli karmel za bardzo zastygnie,można go lekko podgrzać dodając odrobinę gorącej wody.
    Startą gruszkę,daktyle i orzechy wymieszać z łyżką mąki,wsypać do ciasta i delikatnie wymieszać do połączenia składników.
  • 3. Keksówkę o wymiarach 10x30 wysmarować tłuszczem i obsypać mąką,wyłożyć ciasto.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika do 175 stopni C i piec około 50-55 minut.Ostudzić.
  • 4. Masło rozpuścić w rondelku z mlekiem,dodać połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia i połączenia się składników.
    Polać ciasto,posypać posypką cukrową,odstawić do stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować