Karkówka z pieczarkami i serem

4.48 (184 ocen)

  • 60 min

Wspaniale się prezentuje na każdej uroczystości, a ser i pieczarki sprawiają ,że nie jest karkówka sucha.

  • 60 min

Składniki:

  • 10 plastrów karkówki
    200 g sera
    0,5 kg pieczarek
    1 cebula
    2 łyżki masła
    przyprawy
Wystaw ocenę:

4.48 (184 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ser

Karkówka z pieczarkami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pieczarki 1. Pieczarki myjemy , tniemy na plasterki i wrzucamy na patelnię z masłem. Dodajemy pokrojoną cebulkę i doprawiamy solą i pieprzem.
  • karkóka 2. Karkówkę kroimy na porcję
  • mięso 3. Przyprawiamy, marynujemy i odstawiamy na 2-3 godziny lub zostawiamy w lodówce na całą noc.
  • karkówka 4. Po zamarynowaniu kładziemy karkówkę na woreczku , przykrywamy i rozbijamy młotkiem, aby przyprawy były dokładnie w mięsie.
  • mięso 5. Tak przygotowane plastry karkówki układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy około 30 minut w 180-200 stopniach. Następnie przykrywamy folią aluminiową, aby mięso nie zrobiło się suche i pieczemy jeszcze około pół godziny.
  • Mięso 6. Przekładamy do szkła żaroodpornego razem z sokiem od mięsa i pozostaw w piekarniku, aby karkówka się lekko sparowała.
  • Karkówka 7. Przed podaniem na stół wyjmujemy karkówkę rozkładamy znów na blaszce i na każdym kawałku kładziemy porcję pieczarek i po plastrze sera. Zapiekamy około 10 min w 180 stopniach.

Porady

Karkókę można również usmażyć na patelni ,a później wstawić do piekarnika z pieczarkami i serem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Pieczarki Sery Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować