Karkówka z pieczarkami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki myjemy , tniemy na plasterki i wrzucamy na patelnię z masłem. Dodajemy pokrojoną cebulkę i doprawiamy solą i pieprzem.
2.Karkówkę kroimy na porcję
3.Przyprawiamy, marynujemy i odstawiamy na 2-3 godziny lub zostawiamy w lodówce na całą noc.
4.Po zamarynowaniu kładziemy karkówkę na woreczku , przykrywamy i rozbijamy młotkiem, aby przyprawy były dokładnie w mięsie.
5.Tak przygotowane plastry karkówki układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy około 30 minut w 180-200 stopniach. Następnie przykrywamy folią aluminiową, aby mięso nie zrobiło się suche i pieczemy jeszcze około pół godziny.
6.Przekładamy do szkła żaroodpornego razem z sokiem od mięsa i pozostaw w piekarniku, aby karkówka się lekko sparowała.
7.Przed podaniem na stół wyjmujemy karkówkę rozkładamy znów na blaszce i na każdym kawałku kładziemy porcję pieczarek i po plastrze sera. Zapiekamy około 10 min w 180 stopniach.
Porady
Karkókę można również usmażyć na patelni ,a później wstawić do piekarnika z pieczarkami i serem.
Komentarze