Karkówka pieczona z pieczarkami, papryką i serem. Będzie smakowała każdemu mięsożercy :)
2 godz.
Składniki:
5 plastrów karkówki o grubości 1,5 cm
sól, pieprz
papryka słodka
0,5 kg pieczarek
1/2 małej czerwonej papryki
10 plastrów sera żółtego
1 łyżka tymianku
1 łyżka oregano
Karkówka z pieczarkami i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Plastry karkówki cienko rozbijamy tłuczkiem i posypujemy solą, pieprzem i papryką słodką. Pieczarki kroimy w plasterki i dusimy aż woda odparuje. Paprykę kroimy w małą kostkę i dodajemy do pieczarek razem z tymiankiem i oregano. Wszystko razem wymieszamy. Na połowie plastra karkówki kładziemy plasterek sera, na ser kładziemy pieczarki z papryką, na to znów plasterek sera i składamy na pół, przykrywając drugą połowa plastra. Poskładaną karkówkę układamy na blasze z piekarnika lub w innym naczyniu do zapiekania. Wlewamy do naczynia ok. pół szklanki wody (jeśli będziemy piec w mniejszym naczyniu to wody też wlewamy mniej). Pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego :)
Komentarze