Karkówka pieczona, marynowana w mleku z majonezem

4.5 (184 ocen)

Łagodna w smaku , pieczona , domowa karkówka . Na zimno najlepiej smakuje na kromce świeżego chleba z musztardą , na ciepło możemy podać ją do obiadu - ziemniaków lub kaszy.

Składniki:

  • 1 kg. karkówki wieprzowej
    Marynata:
    300 ml mleka
    300 g majonezu
    2 łyżki soli
    2 łyżki pieprzu
    2 łyżki przyprawy do wieprzowiny
    2 pokruszone liście laurowe
    1 łyżka ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Karkówka pieczona, marynowana w mleku z majonezem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę myjemy , osuszamy na ręczniku papierowym.
  • 2. Marynata:Składniki marynaty łączymy razem , wkładamy karczek , pozostawiamy w lodówce , pod przykryciem na 24 godz.
    W trakcie marynowania przekręcamy mięso na drugą stronę.
  • 3. Wyjmujemy z marynaty , zawijamy w folię aluminiową ( Nie płuczemy z marynaty)
    Pieczemy ok 1,5 h w piekarniku nagrzanym do 200 st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować