Łagodna w smaku , pieczona , domowa karkówka . Na zimno najlepiej smakuje na kromce świeżego chleba z musztardą , na ciepło możemy podać ją do obiadu - ziemniaków lub kaszy.
Składniki:
1 kg. karkówki wieprzowej
Marynata:
300 ml mleka
300 g majonezu
2 łyżki soli
2 łyżki pieprzu
2 łyżki przyprawy do wieprzowiny
2 pokruszone liście laurowe
1 łyżka ziela angielskiego
Karkówka pieczona, marynowana w mleku z majonezem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę myjemy , osuszamy na ręczniku papierowym.
2.Marynata:Składniki marynaty łączymy razem , wkładamy karczek , pozostawiamy w lodówce , pod przykryciem na 24 godz.
W trakcie marynowania przekręcamy mięso na drugą stronę.
3.Wyjmujemy z marynaty , zawijamy w folię aluminiową ( Nie płuczemy z marynaty)
Pieczemy ok 1,5 h w piekarniku nagrzanym do 200 st.
Komentarze