Karkówka pieczona - marynowana

  • wyświetlono: 2074 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Mięsko nadaje się na gorąco do obiadu jak również na zimno jako wędlina do chleba.

bieniaszka

Składniki

1,5 kg karkówki
1,5 l wody + pół szklanki
2 łyżki soli zwykłej
1 łyżka soli peklowej
3 ząbki czosnku
5 ziarenek pieprzu czarnego
3 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
4 ziarenka jałowca

Sposób przygotowania przepisu:

Karkówka pieczona - marynowana

  • 1. Wodę wymieszać z solą. W pół szklanki wody zagotować wszystkie przyprawy: czosnek, ziele, liść, pieprz, jałowiec. Wlać do wody z solą i wymieszać. Mięso ponakłuwać i włożyć do zalewy. Marynować 2 dni. Mięso wyjąć z zalewy, odstawić żeby obciekło i obsmażyć z każdej strony. Upiec w naczyniu żaroodpornym lub rękawie do pieczenia ok. 1,2 - 1,5 godziny w temp. 180-200 stopni.

Porady

Mięso włożyć do nagrzanego piekarnika.
Najlepiej mięso upiec dzień wcześniej i pokroić gdy będzie zimne.
Możemy użyć również innego rodzaju mięsa np. schabu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiaddania mięsnedanie główne mięsneprzystawka na zimnoświąteczny obiadwędlina do chlebaprzyjmujemy gościmięso marynowanekarkówka do obiadupieczona karkówka do chleba

Komentarze

Podobne przepisy

Karkówka w ziołach

Dodane przez: 2milutka

Ziołowa karkówka pieczona

Mięso zamarynowane w przyprawach...

karkówka piczona w worku

Dodane przez: Klaudia0318

Karkówka pieczona w worku

Moj mąż uwielbia tą karkówkę. Jest...

Karkówka

Dodane przez: JulkaTomeczek

Pieczona karkówka

Mięso przyrządzone w ten sposób...

karkówka

Dodane przez: AnnaKoziel

Pieczona karkówka z majonezem

Tak przygotowana karkówka wychodzi...

karkówka

Dodane przez: Jolanta KG

Karkówka pieczona w rękawie

Kiedyś, by stworzyć pyszne danie,...

karkówka pieczona z pieczarkami

Dodane przez: agarybak76

Karkówka pieczona z pieczarkami

Rodzince bardzo smakuje, więc często...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE