Karkówka faszerowana świeżą kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę przeciąć na całej długości. Natrzeć przyprawami i odstawić na około 2 godz. Kapustę drobno posiekać , odgotować i zemleć przez maszynkę. Grzyby ugotować i zemleć. Cebulę pokroić w kostkę , zeszklić na tłuszczu, dodać kapustę i grzyby. Wymieszać i chwilę poddusić, doprawić solą i pieprzem. Karkówkę rozłożyć i rozbić . Następnie nałożyć farsz.Zwinąć w rulon, ścisnąć bawełnianą nitką , polać oliwą i zawinąć w folię aluminiową. Piec w piekarniku w 180 stopniach przez około 11/2 godz. Po upieczeniu pokroić w plastry. Podawać na gorąco z kluskami śląskimi i surówką. Można podawać także na zimno.
Zrobiłam tak jak moja mama. Obiad pyszny.
Komentarze