Karczek wołowy z warzywami i pieczarkami z pieca

4.47 (195 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.

Pyszny obiad jednogarnkowy. Karczek wołowy marynowany w ziołach z warzywny dodatkiem i pieczarkami.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 1/2 kg karczku wołowego
    4 łyżki oleju rzepakowego
    1/4 pęczka świeżego tymianku
    1/4 pęczka świeżego cząbru
    2 łyżeczki suszonego rozmarynu
    4 ząbki czosnku
    2 liście laurowe
    4 ziela angielskie
    sól (świeżo zmielona)
    czarny pieprz (świeżo zmielony)
    Dodatkowo:
    10 młodych ziemniaków
    10 średnich pieczarek
    2 marchewki
    2 cebule
    2 łyżki oleju rzepakowego
    sól (świeżo zmielona)
Wystaw ocenę:

4.47 (195 ocen)

Karczek wołowy z warzywami i pieczarkami z pieca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć i osuszyć. Olej wlać do pojemnika z zakrętką. Dodać posiekany czosnek i zioła, rozgniecione ziela angielskie, roztarty w dłoniach rozmaryn i pokruszone liście laurowe. Doprawić solą i pieprzem. Zakręcić i wstrząsnąć do połączenia się składników. Tak przygotowaną marynatą natrzeć mięso i wstawić do lodówki na całą noc (lub przynajmniej na kilka godzin). Kilka razy w trakcie marynowania mięso obrócić.
  • 2. Warzywa umyć i osuszyć. Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki. Młode marchewki i ziemniaki porządnie wyszorować, ale nie obierać. Marchew pokroić na kawałki, małe ziemniaki pozostawić w całości, większe pokroić na połówki. Wszystkie warzywa przełożyć do miski, zalać olejem i posolić. Odstawić na 30 minut. Pieczarki pokroić na połówki, jeśli są małe pozostawić w całości.
  • 3. Karczek wyjąć z marynaty i obsmażyć na suchej, mocno rozgrzanej patelni z każdej strony. Obsmażony karczek przełożyć do naczynia do zapiekania, obłożyć ziemniakami, cebulą i marchwią. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec przez 30 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec 1 godzinę i 15 minut. Karczek kilkakrotnie w trakcie pieczenia polewać wytopionym sosem. Na pół godziny przed końcem pieczenia dodać pieczarki. Przed pokrojeniem pieczeń zostawić na 20 minut, aby soki wewnątrz mięsa równomiernie się rozeszły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PP_02-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować