Karczek wołowy z warzywami i pieczarkami z pieca

  • wyświetlono: 5598 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pyszny obiad jednogarnkowy. Karczek wołowy marynowany w ziołach z warzywny dodatkiem i pieczarkami.

Ola1984
Publikacja: Archiwalne przepisy
  • 120min

Składniki

1 1/2 kg karczku wołowego
4 łyżki oleju rzepakowego
1/4 pęczka świeżego tymianku
1/4 pęczka świeżego cząbru
2 łyżeczki suszonego rozmarynu
4 ząbki czosnku
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
sól (świeżo zmielona)
czarny pieprz (świeżo zmielony)
Dodatkowo:
10 młodych ziemniaków
10 średnich pieczarek
2 marchewki
2 cebule
2 łyżki oleju rzepakowego
sól (świeżo zmielona)

Sposób przygotowania przepisu:

Karczek wołowy z warzywami i pieczarkami z pieca

  • 1. Mięso umyć i osuszyć. Olej wlać do pojemnika z zakrętką. Dodać posiekany czosnek i zioła, rozgniecione ziela angielskie, roztarty w dłoniach rozmaryn i pokruszone liście laurowe. Doprawić solą i pieprzem. Zakręcić i wstrząsnąć do połączenia się składników. Tak przygotowaną marynatą natrzeć mięso i wstawić do lodówki na całą noc (lub przynajmniej na kilka godzin). Kilka razy w trakcie marynowania mięso obrócić.
  • 2. Warzywa umyć i osuszyć. Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki. Młode marchewki i ziemniaki porządnie wyszorować, ale nie obierać. Marchew pokroić na kawałki, małe ziemniaki pozostawić w całości, większe pokroić na połówki. Wszystkie warzywa przełożyć do miski, zalać olejem i posolić. Odstawić na 30 minut. Pieczarki pokroić na połówki, jeśli są małe pozostawić w całości.
  • 3. Karczek wyjąć z marynaty i obsmażyć na suchej, mocno rozgrzanej patelni z każdej strony. Obsmażony karczek przełożyć do naczynia do zapiekania, obłożyć ziemniakami, cebulą i marchwią. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec przez 30 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec 1 godzinę i 15 minut. Karczek kilkakrotnie w trakcie pieczenia polewać wytopionym sosem. Na pół godziny przed końcem pieczenia dodać pieczarki. Przed pokrojeniem pieczeń zostawić na 20 minut, aby soki wewnątrz mięsa równomiernie się rozeszły.
PP_02-2015

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięsopieczarkitania_kuchniamoj_niedzielny_obiadwarzywacebulaDrugie daniewołowinaziemniakipieczeńmarchewobiadkarczekprzyjęciajednogarnkowez piekarnikakarczek wołowy

Komentarze

Podobne przepisy

image-1gc5sro

Dodane przez: natalia2004

pieczeń drobiowa z warzywami, pieczarkami...

Pyszna pieczeń na niedzielny obiad....

Karczek z warzywami

Dodane przez: czarrna

Karczek z warzywami

Kotlety z karczku z farszem z włoszczyzny

Karczek pieczony z twarożkiem

Dodane przez: beniawojt

Karczek pieczony z twarożkiem

Bardzo fajny pomysł na obiad,aromatyczne...

Gulasz wołowy z pieczarkami, groszkiem i marchewką

Dodane przez: Violetka76

Gulasz wołowy z pieczarkami, groszkiem i...

Gulasz to jedno z najczęściej podawanych...

Karczek pieczony z farszem

Dodane przez: Marinella

Karczek pieczony z farszem

Karczek doskonale nadaje się na...

pyszny i sycący

Dodane przez: beciiaaa

Gulasz wołowy z papryką, pieczarkami i ogórkiem...

Pyszny, aromatyczny i sycący.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE