Karczek pieczony w ciemnym, wytrawnym winie jest wyjątkowo smaczny, kruchy i delikatny. Wino zmiękcza mięso podczas pieczenia przez co pieczeń staje się wyjątkowo krucha. Przepis na takie mięso jest na prawdę rewelacyjny.
Składniki:
SKŁADNIKI :
1,5 kg karczku wieprzowego
250 ml czerwonego, wytrawnego wina
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki kolendry mielonej
nić do zwinięcia mięsa
liść laurowy, ziele angielskie, kilka kulek pieprzu
DODATKOWO :
500 ml bulionu
1 łyżka gęstej śmietany
2 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz, magi
Karczek pieczony w winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PRZYGOTOWANIE :
Mięso myjemy i osuszamy, 3 ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Wszystkie przyprawy mieszamy oprócz ( ziela, liścia angielskiego, i kulek pieprzu ) nacieramy nimi mięso łącznie z czosnkiem.
Karczek odkładamy na kilka godzin w chłodne miejsce.
Po upływie czasu mięsko już naszło przyprawami, teraz zawiniemy je w nitkę tak aby nadać jemu kształt.
Układamy je w naczyniu żaroodpornym, wlewamy wino i dodajemy pozostały, pokrojony czosnek, liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach. Naczynie zakrywamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 % C, przez około 1,5 h.
2.Kiedy jest już miękkie, studzimy i wyjmujemy je z naczynia. Nitkę odwijamy a z wywaru robimy sos.
Wywar przecedzamy przez sitko, wlewamy 500 ml bulionu, dodajemy liść, ziele i pieprz. Zagotowujemy, sos zagęszczamy 2 łyżkami mąki, wymieszanym z odrobiną śmietany i woda. Na koniec doprawiamy sola, magi i pieprzem do smaku.
Pieczeń kroimy ba Kawałki, polewamy sosem i podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego.
Komentarze