Kapusta z piekarnika

4.97 (150 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 60 min

Gdy jestem bardzo zajęta i nie mam czasu na gotowanie obiadu z dwóch dań, serwuję kapustę z piekarnika.

  • 60 min

Składniki:

  • ● 2 nieduże główki kapusty
    ● 4 kostki rosołowe
    ● 50 dag tłustego boczku
    ● 3 łyżki mąki
    ● 50 dag żółtego sera
    ● natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.97 (150 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kapusta z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kapusta z piekarnika 1. Główki kapusty kroimy
    w ósemki. Kostki rosołowe
    rozpuszczamy w gorącej wodzie.
    Do bulionu wkładamy
    kapustę i gotujemy 15-20 minut.
    Wyjmujemy. Wywaru nie
    wylewamy.
  • Kapusta z piekarnika 2. Sos: boczek kroimy w kostkę
    i wytapiamy. Wsypujemy
    mąkę, mieszamy i podsmażamy
    na patelni do zrumienienia.
    Stopniowo wlewamy 3 łyżki
    wazowe wywaru z kapusty
    i ponownie mieszamy.
  • Kapusta z piekarnika 3. Kapustę przekładamy do
    naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem. Pieczemy 15
    minut w piekarniku rozgrzanym
    do temp. 180 °C. Kapustę
    posypujemy startym żółtym
    serem i zapiekamy jeszcze
    około 3 minut. Wykładamy na
    talerze i posypujemy drobno
    posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Kapusta

Notka redakcyjna

PPWS_02-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować