Kapusta z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Główki kapusty kroimy
w ósemki. Kostki rosołowe
rozpuszczamy w gorącej wodzie.
Do bulionu wkładamy
kapustę i gotujemy 15-20 minut.
Wyjmujemy. Wywaru nie
wylewamy.
2.Sos: boczek kroimy w kostkę
i wytapiamy. Wsypujemy
mąkę, mieszamy i podsmażamy
na patelni do zrumienienia.
Stopniowo wlewamy 3 łyżki
wazowe wywaru z kapusty
i ponownie mieszamy.
3.Kapustę przekładamy do
naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem. Pieczemy 15
minut w piekarniku rozgrzanym
do temp. 180 °C. Kapustę
posypujemy startym żółtym
serem i zapiekamy jeszcze
około 3 minut. Wykładamy na
talerze i posypujemy drobno
posiekaną natką pietruszki.
Komentarze