Kapusta z piekarnika z warzywami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bardzo prosty, ciekawy i smaczny przepis na danie w roli głównej z kapustą kiszoną. Wystarczy dodać wszystkie składniki, od czasu do czasu przemieszać a danie robi się samo. Polecam najbardziej zapracowanym.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    1,5 kg kapusty kiszonej
    1 słoik kiełbasy domowej(1/2 kg)
    2 marchewki
    2 cebule
    1 pietruszka
    1 łyżka masła
    1 mały słoik przecieru pomidorowego
    Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach, liść laurowy, kminek w ziarenkach.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kapusta z piekarnika z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: kapustę namoczyć(ja namoczyłam na noc), odcedzić, odcisnąć z wody, przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać startą na tarce o dużych oczkach marchewkę i pietruszkę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać do kapusty. Mięso ze słoika rozdrobnić i przełożyć też do kapusty. Całość wymieszać łyżką, dodać 1 szklankę przegotowanej wody, dodać ziele angielskie(4-5 ziarenek) i tyle samo pieprzu w ziarnkach, listek laurowy oraz trochę kminku. Na wierzch kapusty ułożyć wiórki masła, wstawić do piekarnika i zapiekać tak około 1 godz. w temp. około 150 stopni. Następnie kapustę przemieszać, dodać przecier pomidorowy, dusić całość pod przykryciem do miękkości kapusty, przemieszać w czasie duszenia. Na koniec doprawić do smaku mielonym pieprzem i solą - jeśli kapusta nie jest słona.

Porady

1. do kapusty można dodać wędzone śliwki oraz suszone grzyby.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować