• 2 godz.

Postna kapusta z fasolą doskonale pasuje nie tylko na Wigilię, Wielki Post czy Środę Popielcową ale także na każdy inny dzień roku :-)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej z marchewką
    35 dag drobnej fasoli
    2 średnie ziemniaki
    1 średnia cebula
    sól, pieprz
    liść laurowy
    2 ziarenka ziela angielskiego
    2 łyżki masła
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Dania główne

Kapusta z fasolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę umyć, namoczyć na noc i ugotować. Pod koniec gotowania posolić. Kapustę w razie potrzeby wypłukać, pokroić na mniejsze kawałki, zalać wodą i ugotować z liściem laurowym i zielem angielskim. Gotować do miękkości, odcedzić. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle. Ziemniaki ugotować w małej ilości posolonej wody. Gdy będą miękkie potłuc w wodzie w której się gotowały, potłuc tak żeby były grudki.
  • 2. Kapustę, masło, fasolę i ziemniaki dobrze wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać pokrojoną natkę pietruszki i zapiec w piekarniku ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

Porady

Kapusta również nadaje się jako dodatek do mięsa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Ziemniaki Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Post

Podobne przepisy

To może cię zainteresować