Kapusta z fasolą i grzybami

4.97 (144 ocen)

Z tą kapustą wigilijną różnie już bywało. Czasem była sama, bez grzybów, czasami z grochem, czasami z fasolą. W tym roku poszłam na łatwiznę i przygotowałam kapustę z fasolą z puszki. Wyszło rewelacyjnie - szybko i smacznie :)

Składniki:

  • 50 dag kwaszonej kapusty
    3-4 suszone grzyby
    1 puszka białej fasoli
    średnia cebula
    2 łyżki oleju słonecznikowego
    majeranek, sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.97 (144 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Dania główne

Kapusta z fasolą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby umyć, namoczyć przez noc i ugotować w tej samej wodzie. Kapustę, jeśli jest bardzo kwaśna, przepłukać. Następnie drobno posiekać, zalać wywarem z grzybów oraz dodać pokrojone grzyby. W razie potrzeby dolać wody. Gotować około 20-30 minut.
  • 2. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na oleju, następnie dodać do kapusty. Do kapusty dodać odsączoną fasolę i jeszcze raz zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

Porady

Zamiast fasoli z puszki można do kapusty dodać fasolę perełkę lub groch - około 20dag. Groch lub fasolę moczyć całą noc w wodzie, a następnie ugotować do miękkości dodając majeranek, sól i pieprz i całość dodać do kapusty z grzybami i cebulką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała fasola Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia

Podobne przepisy

4.5 (165 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Kapusta z fasolą

To może cię zainteresować