TORT CZEKOLADOWY

4.8 (5 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 4 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Zapraszam Was na niebiański tort czekoladowy! Wilgotne ciasto, delikatny krem z mlecznej i białej czekolady oraz belgijskie praliny. Całość smakuje obłędnie!

  • 4 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA CIASTO (TORTOWNICA O ŚREDNICY 20 CM):
    4 duże jajka klasa wagowa L
    200 g białego cukru
    100 g brązowego cukru
    170 ml oleju rzepakowego
    200 ml mleka 3,2%
    200 g mąki tortowej
    80 g ciemnego kakao
    1 szczypta soli
    ½ łyżeczki sody oczyszczonej
    1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

    SKŁADNIKI NA KREM Z MLECZNEJ CZEKOLADY:
    200 g mlecznej czekolady
    250 g serka mascarpone
    250 ml śmietany kremówki 36%
    2 łyżki cukru pudru

    SKŁADNIKI NA KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY:
    100 g białej czekolady
    125 g serka mascarpone
    125 ml śmietany kremówki 36%
    1 łyżka cukru pudru

    DODATKOWO:
    300 g mlecznej czekolady
    1 słoiczek porzeczkowego dżemu
    świeże porzeczki do dekoracji
    pralinki do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.8 (5 ocen)

Zobacz również:

Torty Tort czekoladowy

Tort czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PRZYGOTOWANIE CIASTA:
    WAŻNE! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.

    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

    Jajka ucieramy z dwoma rodzajami cukru na puszystą masę. Następnie dodajemy mleko i olej. W drugiej misce mieszamy składniki suche. Do ciasta stopniowo dodajemy suche składniki i mieszamy aż uzyskamy jednolite ciasto.

    Spód okrągłej tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy ok. 50-60 minut do tzw. suchego patyczka.

    Wyjmujemy ciasto i studzimy.
  • 2. PRZYGOTOWANIE KREMU Z MLECZNEJ CZEKOLADY:
    Czekoladę mleczna rozpuszczamy w kąpieli wodnej, gdy przestygnie miksujemy ją z serkiem mascarpone. Śmietanę ubijamy na sztywno pod koniec dodajemy cukier puder. Bitą śmietanę dodajemy do czekoladowej masy, delikatnie mieszamy.

    PRZYGOTOWANIE KREMU Z BIAŁEJ CZEKOLADY:
    Czekoladę białą rozpuszczamy w kąpieli wodnej, gdy przestygnie miksujemy ją z serkiem mascarpone. Śmietanę ubijamy na sztywno pod koniec dodajemy cukier puder. Bitą śmietanę dodajemy do czekoladowej masy, delikatnie mieszamy.
  • 3. Zimne ciasto kroimy na 4 blaty/krążki. Wybrzuszoną górę ścinamy na równo.

    Dżem z porzeczkowy podgrzewamy kilka minut z 3 łyżkami wody. Pierwszy, drugi i trzeci blat nasączamy/smarujemy dżemem, a następnie przekładamy 1 blat kremem z mlecznej czekolady, drugi z białej czekolady (kilka łyżek odkładamy na wierzch ciasta), trzeci blat ponownie przekładamy kremem z mlecznej czekolady, a wierz ciasta smarujemy ciekną warstwą białego kremu – boków tortu nie musimy smarować.
  • 4. PRZYGOTOWANIE DEKORACJI:
    Pozostałe 300 g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Bierzemy kawałek foli bąbelkowej o szerokości takiej jak nasz tort i długości obejmującej całe ciasto.

    Gdy czekolada przestygnie ale nadal będzie płynna wylewamy cienką warstwę na folię bąbelkową i równomiernie rozprowadzamy po całej jej powierzchni. Czekamy kilka minut. Gdy czekolada zacznie zastygać chwytamy za dwa końce foli i delikatnie przykładamy do tortu (otulamy go) – możemy przewiązać sznureczkiem, żeby folia dobrze przylegała.

    Tort wraz z folią wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie delikatnie zdejmujemy folię.

    Boki i wierzch tortu dekorujemy pralinkami – jeśli nie będą chciały się przyczepić wystarczy je delikatnie podgrzać np. nad płomieniem zapalniczki. Górę tortu czekoladowego ozgabiamy czerwoną porzeczką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

tort czekoladowy

To może cię zainteresować