Polecam pyszne śląskie danie. Po mojemu panczkrauft.
Smaczną ugotowaną, kapustę kiszoną połączoną z ugotowanymi ugniecionymi ziemniakami.
Danie to pamiętam z mojego domu rodzinnego.
60 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
ziemniaki 1 kg,
duża cebula,
kiszona kapusta około 600 g,
boczek wędzony 250 g,
sól i pieprz do smaku,
Kapusta razem z ziemniakami do obiadu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę kiszoną jeżeli jest mocno kwaśna opłukać, a następnie ugotować do miękkości.
Ziemniaki obrać, opłukać, zalać wodą i ugotować w osolonej wodzie do miękkości, po czym odlać wodę, a ziemniaki ugniatać tłuczkiem na puree.
Ugotowaną kapustę połączyć z ziemniakami wymieszać.
Boczek wędzony pokroić, włożyć na rozgrzaną patelnie i usmażyć do wytopienia sie tłuszczu i powstaniu skwarek.
Pod koniec smażenia dodać obraną, pokrojoną cebule.
Usmażony boczek razem z tłuszczem i cebulą dodać do kapusty.
Dokładnie wymieszać doprawiając do smaku pieprzem i solą.
Rada ;
Ja jeszcze doprawiam przyprawą w płynie czyli Magii .
Komentarze