Kapusta razem z ziemniakami do obiadu

4.5 (14 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Polecam pyszne śląskie danie. Po mojemu panczkrauft.
Smaczną ugotowaną, kapustę kiszoną połączoną z ugotowanymi ugniecionymi ziemniakami.
Danie to pamiętam z mojego domu rodzinnego.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ziemniaki 1 kg,
    duża cebula,
    kiszona kapusta około 600 g,
    boczek wędzony 250 g,
    sól i pieprz do smaku,
Wystaw ocenę:

4.5 (14 ocen)

Zobacz również:

Przetwory z kapusty

Kapusta razem z ziemniakami do obiadu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę kiszoną jeżeli jest mocno kwaśna opłukać, a następnie ugotować do miękkości.
    Ziemniaki obrać, opłukać, zalać wodą i ugotować w osolonej wodzie do miękkości, po czym odlać wodę, a ziemniaki ugniatać tłuczkiem na puree.
    Ugotowaną kapustę połączyć z ziemniakami wymieszać.
    Boczek wędzony pokroić, włożyć na rozgrzaną patelnie i usmażyć do wytopienia sie tłuszczu i powstaniu skwarek.
    Pod koniec smażenia dodać obraną, pokrojoną cebule.
    Usmażony boczek razem z tłuszczem i cebulą dodać do kapusty.
    Dokładnie wymieszać doprawiając do smaku pieprzem i solą.

    Rada ;
    Ja jeszcze doprawiam przyprawą w płynie czyli Magii .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować