Składniki podstawowe z zestawu:
0,5 kg kapusty kiszonej
0,5 kg szynki wieprzowej
400 g. całych pomidorów ( 1 puszka)
Składniki podstawowy dodatkowy:
2 duże cebule
Składniki robocze:
2 l wody
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka masła
2 listki laurowe
3-4 ziarenka ziela angielskiego
sól ( jeśli kapusta była mało słona)
pieprz
Kapuśniak na szynce z pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szynkę kroimy w małą kostkę , zalewamy wodą , gotujemy do zmięknięcia wraz z listkiem laurowym i zielem angielskim.
Po tym czasie dodajemy kapustę kiszoną.
.
2.Cebulę kroimy w drobną kosteczkę szklimy na rozgrzanej patelni z masłem- dodajemy do garnka wraz z pomidorami z puszki. Całość dusimy ok 20 min.
3.Odlewamy chochlę zupy , łączymy z koncentratem pomidorowym wg. potrzeby solą i pieprzem , mieszamy gotujemy ok 5 min. Rozlewamy na talerze z kawałkami pomidora.
Porady
Zupę możemy podawać samą bądź z pieczywem.
Możemy użyć ugotowanej w całości uprzednio szynki.
Smakuję także na drugi dzień.
Komentarze