Kapuśniak na szynce z pomidorami

0 (0 ocen)

Bardzo smaczna , syta i rozgrzewająca zupa .

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu:
    0,5 kg kapusty kiszonej
    0,5 kg szynki wieprzowej
    400 g. całych pomidorów ( 1 puszka)

    Składniki podstawowy dodatkowy:
    2 duże cebule

    Składniki robocze:
    2 l wody
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 łyżka masła
    2 listki laurowe
    3-4 ziarenka ziela angielskiego
    sól ( jeśli kapusta była mało słona)
    pieprz

    Do dekoracji:
    natka pietruszki
    pomidor
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kapuśniak na szynce z pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę kroimy w małą kostkę , zalewamy wodą , gotujemy do zmięknięcia wraz z listkiem laurowym i zielem angielskim.
    Po tym czasie dodajemy kapustę kiszoną.
    .
  • 2. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę szklimy na rozgrzanej patelni z masłem- dodajemy do garnka wraz z pomidorami z puszki. Całość dusimy ok 20 min.
  • 3. Odlewamy chochlę zupy , łączymy z koncentratem pomidorowym wg. potrzeby solą i pieprzem , mieszamy gotujemy ok 5 min. Rozlewamy na talerze z kawałkami pomidora.

Porady

Zupę możemy podawać samą bądź z pieczywem. Możemy użyć ugotowanej w całości uprzednio szynki. Smakuję także na drugi dzień.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Cebula Pomidor Szynka Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować