Kapuśniak z pomidorami na żeberkach

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Wszelkie fuzje w każdym daniu, na dodatek udane, są wielką przyjemnością dla nas. Kapuśniaki różne bywają…tak samo jest ze smakami. U nas jeden lubi z kiszonej i ze słodkiej, drugi preferuje słodką…Ponoć wyszło z…zaprawdę błogo :P

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg żeberek
    2 liście laurowe
    2 ziarna ziela angielskiego
    1 duża marchew
    1 głąb kalafiora
    1 mały seler korzeniowy
    4 ziemniaki
    1 por (biała część)
    1 łyżka masła
    300 g kapusty kiszonej
    330 ml soku pomidorowego
    2 papryczki pomarańczowe
    kminek mielony
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kapuśniak Kapusta kiszona

Kapuśniak z pomidorami na żeberkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kapuśniak z pomidorami na żeberkach 1. Żeberka myjemy, dzielimy na paski, wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą (1,5 l). Dodajemy ½ łyżeczki soli, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy 30 min na średnim ogniu, zbieramy szumowiny. Po tym czasie mięso wyjmujemy, oddzielamy od kości i kroimy na kawałki.

    Marchew, głąb kalafiora i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach, ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę.
    Por kroimy w piórka.
    Warzywa podsmażamy na maśle, dodajemy do wywaru , gotujemy przez kwadrans, po czym wrzucamy kapustę, wlewamy sok, pokrojone papryczki. Gotujemy jeszcze 30 min, doprawiając kminkiem, solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żeberka Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować