50 dag żeberek
50 dag kapusty kiszonej
1 marchewka
1 duża cebula
2 duże ziemniaki
2 łyżki smalcu
listek laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
sól,pieprz
Kapuśniak na żeberkach z ziemniakami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka zalać wodą i gotować do miękkości.Ugotowane mięso wyjąć i pokroić.Wywar przecedzić.
2.Marchewkę obrać ,umyć i pokroić.Cebulę obrać,pokroić i przesmażyć na smalcu.Ziemniaki obrać,umyć i pokroić w kostkę.Kapustę pokroić,jeśli jest zbyt kwaśna wypłukać.
3.Do przecedzonego wywaru dać kapustę,cebulę,marchewkę,liść laurowy,ziele angielskie i gotować do miękkości.Pod koniec gotowania dodać ziemniaki.Dodać pokrojone mięso z żeberek i przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Komentarze