Kantyczka

5 (190 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Jak dla mnie to bardzo świąteczne ciasto, podoba mi się to, że jest takie łatwe, szybkie i przyjemne do zrobienia. Idealnie pasuje tutaj kwaskowaty dżem, ciasto staje się przez to bardziej wilgotne i winne w smaku, ogólnie bardzo smaczne, takie wesołe, bardzo Wam polecam :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej (dałam tortową)
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    300 gramów miękkiego masła
    8 jajek (oddzielnie żółtka i białka)
    2 szklanki cukru pudru
    1/2 szklanki maku
    2 łyżki kakao
    ok. 300 gramów okrągłych biszkoptów
    2 słoiczki dżemu malinowego lub z czarnej porzeczki
    polewa czekoladowa
    perełki cukrowe
Wystaw ocenę:

5 (190 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Dżemy

Kantyczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem, wciąż ucierając dodawać po jednym żółtku, a potem stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (2 łyżki mąki odłożyć).
    Z białek ubić sztywną pianę i za pomocą łyżki dokładnie połączyć z ciastem.

    Ciasto podzielić na 3 równe części.
    Do I dodać kakao, do II suchy mak, a do III odłożone 2 łyżki mąki.
  • 2. Do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy o wymiarach 38x25 cm, wykładać kolejno warstwy:

    ciemne ciasto
    biszkopty
    dżem z pierwszego słoiczka
    ciasto z makiem
    biszkopty
    dżem z drugiego słoiczka
    jasne ciasto


    Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec aż wierzch się zarumieni, a brzegi ciasta zaczną odstawać od blachy (ok. 50-60 minut).

    Przepis znalazłam na blogu "Przy kuchennym stole".
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować