kantyczka

4.5 (154 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min

Trzy rodzaje ucieranego ciasta, biszkopty i dowolny dżem (użyłam wiśniowego i brzoskwiniowego). Wszystko pieczone w całości. Bardzo smaczne ciasto. A co do oryginalnej nazwy to z tego co wiem, kantyczka to rosyjska radosna pieśń religijna. Nie wiem co to ma wspólnego z ciastem, ale niech będzie:)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • *foremka 25*34 cm
    Składniki:
    2,5 szklanki mąki
    8 jajek
    1,5 szklanki cukru pudru
    300 g masła
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szklanki maku
    2 łyżki kakao
    2 słoiczki dżemu
    2 paczki okrągłych biszkoptów
    polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Dżemy

Kantyczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kantyczka 1. Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem. Ucierając dodawać po jednym żółtku. Dodać mąkę (dwie łyżki odłożyć) przesianą z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Podzielić je na trzy części. Do jednej dodać mak, do drugiej kakao a do trzeciej odłożone dwie łyżki mąki.
  • kantyczka 2. Blaszkę wyścielić papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto z kakao. Na nim ułożyć biszkopty i rozsmarować jeden słoiczek dżemu.
  • kantyczka 3. Wyłożyć ciasto z makiem, biszkopty a następnie drugi dżem. Przykryć jasnym ciastem. Piec w 180*C około 50 minut. Ostudzone polać polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_04-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować