Ciasto Kantyczka

4.49 (194 ocen)

Ciasto świąteczne, które pamiętam jeszcze z dzieciństwa i już sama nazwa kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia.

Składniki:

  • Ciasto:
    50 dkg margaryny
    2 szklanki cukru pudru
    10 jajek
    3 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    2 łyżki kakao
    3 łyżki kokosu
    3 łyżki maku suchego

    Dodatkowo:
    duża paczka biszkoptów
    marmolada jabłkowa do smarowania biszkoptów
Wystaw ocenę:

4.49 (194 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Marmolady Ciasto

Ciasto kantyczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kantyczka 1. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy po jednym żółtku, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na sam koniec dajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na trzy części: do jednej dajemy kakao, do drugiej kokos i do trzeciej suchy mak.
  • Kantyczka 2. Brytwankę o wymiarach 25x38 wykładamy papierem do pieczenia. Na sam spód dajemy ciasto z kakao i rozsmarowujemy.
  • Kantyczka 3. Na ciasto z kakao dajemy połowę biszkoptów, które smarujemy z obu stron marmoladą jabłkową.
  • Kantyczka 4. Na biszkoptach rozsmarowujemy ciasto z makiem.
  • Kantyczka 5. Na ciasto z makiem dajemy pozostałe biszkopty posmarowane również z obu stron marmoladą jabłkową.
  • Kantyczka 6. Na biszkoptach rozsmarowujemy ciasto z kokosem.
  • Kantyczka 7. Ciasto pieczemy w temp. 180 stopni około 60-70 minut.
  • Kantyczka 8. Po upieczeniu i wystudzeniu dekorujemy dowolnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Kakao Mak Owoce Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować