Ciasto Kantyczka

4.43 (196 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Polecam to ciasto na różne uroczystości bo pięknie prezentuje się na talerzyku, a jeszcze lepiej smakuje.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g margaryny,
    2 szklanki cukru,
    8 jajek,
    2,5 szklanki mąki pszennej+ 2 łyżki,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    1/2 szklanki maku
    2 łyżki kakao,
    300 g okrągłych biszkoptów,
    2 słoiczki dżemu z czarnej porzeczki lub powideł śliwkowych.

    Polewa:
    5 łyżek masła,
    3 łyżki cukru,
    3 łyżki kakao,
    3 łyżki mleka,
    wiórki kokosowe,
Wystaw ocenę:

4.43 (196 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty Ciasto

Ciasto kantyczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywna pianę. Masło utrzeć z cukrem na gładki puch , wciąż ucierając dodawać po jednym żółtku, następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dodać ubitą pianę z białek i wszystko dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej części dodać kakao, do drugiej dodać suchy mak, a do trzeciej dodać 2 łyżki mąki.Do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia o wymiarach 39x24 cm, wyłożyć ciemne ciasto, biszkopty i jeden dżem. Na dżem wyłożyć ciasto makowe, biszkopty, dżem z drugiego słoiczka oraz jasne ciasto. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec około 50 minut. Masło roztopić, dodać cukier, kakao oraz mleko i mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciepła polewą polać ostudzone ciasto i posypać wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować