Kameleon - ciasto smaków i kolorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno , ciągle miksując dodaję cukier i cukier z wanilią , do sztywnej masy dodaję olej oraz mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia , miksuję . Jednolite ciasto dzielę na cztery części , do jednej dodaję żółtka , mieszam , do drugiej mak , mieszam , do trzeciej kakao , mieszam , do czwartej kisiel , mieszam . Na blaszkę wykładam masę żółtą , na nią punktowo masę z kakao , masę z makiem i masę z kisielem . Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut , studzę .
3.Do twarogu dodaję , cukier puder , cukier z wanilią , miksuję , dodaję galaretkę cytrynową - musi gęstnieć , miksuję . Puszystą masę wylewam na ciasto , na masę wylewam galaretkę agrestową - też musi gęstnieć , tak po całości strumieniem by pomieszała się z masą serową . Całość posypuję tartą czekoladą , wstawiam na dwie godziny do lodówki .
Porady
Aby ciasto się udało galaretka musi być dobrze wystudzona :)
Komentarze