Kameleon - ciasto smaków i kolorów

5 (6 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kolorowe , a za razem ciekawe w smaku ciasto . Szybkie do wykonania i szybko znikające z talerzy :)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto :
    9 jajek
    1,5 szklanki cukru
    1 szklanka oleju
    1,5 szklanki mąki pszennej
    1 cukier z ekstraktem z wanilii
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao
    2 łyżki maku
    1 kisiel wiśniowy - 38 g
    1 szczypta soli
    blaszka wyłożona papierem do pieczenia - 24 cm . x 40 cm .
    Masa :
    1 kg . twarogu trzykrotnie mielonego
    2 galaretki cytrynowe
    1 łyżeczka żelatyny
    2 szklanki wrzącej wody
    2 łyżki cukru pudru
    1 cukier z ekstraktem wanilii
    Dodatkowo:
    1 galaretka agrestowa
    1,5 szklanki wrzącej wody
    tarta czekolada do posypania
Wystaw ocenę:

5 (6 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z galaretka Placek

Kameleon - ciasto smaków i kolorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kameleon - ciasto smaków i kolorów 1. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno , ciągle miksując dodaję cukier i cukier z wanilią , do sztywnej masy dodaję olej oraz mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia , miksuję . Jednolite ciasto dzielę na cztery części , do jednej dodaję żółtka , mieszam , do drugiej mak , mieszam , do trzeciej kakao , mieszam , do czwartej kisiel , mieszam . Na blaszkę wykładam masę żółtą , na nią punktowo masę z kakao , masę z makiem i masę z kisielem . Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut , studzę .
  • Kameleon - ciasto smaków i kolorów 2. Galaretki cytrynowe mieszam z żelatyną , zalewam dwiema szklankami wrzątku , mieszam , studzę . Galaretkę agrestową zalewam półtorej szklanki wrzątku , mieszam , studzę .
  • Kameleon - ciasto smaków i kolorów 3. Do twarogu dodaję , cukier puder , cukier z wanilią , miksuję , dodaję galaretkę cytrynową - musi gęstnieć , miksuję . Puszystą masę wylewam na ciasto , na masę wylewam galaretkę agrestową - też musi gęstnieć , tak po całości strumieniem by pomieszała się z masą serową . Całość posypuję tartą czekoladą , wstawiam na dwie godziny do lodówki .

Porady

Aby ciasto się udało galaretka musi być dobrze wystudzona :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka kurze Olej Mąka pszenna Sery Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

3.5 (175 ocen)

Zdobywca nagrody

Świąteczny sernik tysiąca smaków

To może cię zainteresować