Jednym zdaniem, uwielbiam kalarepę pod każdą postacią, ten wariant ma w sobie różnorodność smaków i kolorów i to jest jego atutem :)
40 min
Dla 4 osób
Składniki:
2 większe młode kalarepy
farsz: 300 g pieczarek +1 cebula +masło do smażenia + 1 pierś z upieczonej kaczki +sól, pieprz mielony + 100 ml śmietanki 30%
sos: 3 większe pomidory malinowe + ulubione przyprawy + druga połowa śmietanki czyli 100 ml
Kalarepa nadziewana pieczarkami z kaczką w sosie z pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalarepy obrać, przekroić na połówki i lekko wydrążyć środki, posypać solą i na chwilę odłożyć.
Pomidory pokroić w kostkę (wcześniej obrać je ze skórki polewając wrzątkiem przez chwilę), masę umieścić w płaskim garnku, posolić, na wierzch ułożyć połówki kalarepek i dusić ok. 20 minut aby zmiękły.
W tym czasie pieczarki przesmażyć z cebulą, po lekkim przestudzeniu zmielić razem z mięsem kaczki, wlać śmietanę, doprawić do smaku, farsz powinien być dość miękki i soczysty.
Gotowe kalarepy nadziać farszem, sos z pomidorów doprawić śmietanką i ponownie poddać obróbce termicznej nie dłużej niż 5 minut.
Gotowe danie posypać zieleniną :)
Komentarze